Zdigitalizovali fotografie trosiek lietadla Štefánika

Obrázok k článku

Dobové fotografie trosiek lietadla typu Caproni 450, ktoré sa zrútilo neďaleko Ivanky pri Dunaji 4. mája 1919 a v ktorom zahynul generál Milan Rastislav Štefánik, či fotografie zo všetkých štyroch posledných rozlúčok v Bratislave, Brezovej, Košariskách a Bradle zdigitalizovala a na svoje stránke www.dikda.eu zverejnila Slovenská národná knižnica (SNK). Dnes si pripomíname 95. výročie tejto tragickej udalosti, pri ktorej generál Milan Rastislav Štefánik zahynul. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa SNK Miriam Michaela Štefková.

„Fondy SNK sú bohaté na fotografie a dokumenty týkajúce sa osoby významného vedca, politika a diplomata Milana Rastislava Štefánika. Verejnosti sme už sprístupnili viaceré fotografie či dokumenty z jeho ciest po Európe a svete, ako aj jeho bohatú osobnú knižnicu. Okrem dobových fotografií trosiek lietadla a posledných rozlúčok s generálom sprístupňujeme napríklad aj rukopis prezidenta Tomáša G. Masaryka, ktorým sa s generálom rozlúčil,” uviedla generálna riaditeľka SNK Katarína Krištofová.

 

Astronóm a meteorológ, vojak, letec, generál, politik, diplomat, ale aj cestovateľ, fotograf, milovník poézie a klasickej literatúry 4. mája 1919 nastúpil na letisku Campoformido pri talianskom Udine do lietadla Caproni 450, ktorého cieľom cesty bolo letisko vo Vajnoroch pri Bratislave. Lietadlo však nepristálo, pretože sa náhle zrútilo neďaleko Ivanky pri Dunaji. Milan Rastislav Štefánik ako aj ďalší traja členovia posádky boli na mieste mŕtvi. Havária lietadla sa dodnes úplne nevysvetlila. Generál je pochovaný v mohyle na Bradle. Jeho tragická smrť vyvolala v slovenskej a česko-slovenskej verejnosti dovtedy nevídané reakcie, prvýkrát totiž národ v novovzniknutom štáte stratil jednu z vodcovských osobností, ktorá ho reprezentovala.

 

Obrázok k článkuObrázok k článkuObrázok k článkuObrázok k článku

Foto: Dikda

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Predsa len mi korektorská

    Predsa len mi korektorská deformácia nedá… “Zdigitalizovali fotografie trosiek Štefánikovho lietadla”  by určite znelo lepšie…

Comments are closed.