Zberatelia

Výstava Zberatelia je výber zo súkromných zbierok členov Spoločnosti zberateľov umenia pôsobiacej na pôde Klubu priateľov SNG. Štrnásť zberateľov predstaví takmer 150 obrazov a sôch zo svojich privátnych kolekcií.Otvorenie výstavy: 6. apríl 2004, 17.00 hod. SNG Bratislava, Esterházyho palác, 3. posch.
Trvanie výstavy: 7. – 25. apríl 2004
Kurátor výstavy Ivan Melicherčík
Spolupráca za SNG Beata Jablonská

Ide o pestrý výber diel domácich a zahraničných autorov, ktorý sa kurátori pokúsili skĺbiť v zaujímavý celok.
Pripravuje sa krst knihy „O zberateľstve“, ktorú napísal predseda Spoločnosti zberateľov umenia Ivan Melicherčík.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

SNM-EM: Srdce vo výške očí

( Martin, SNM ) – Srdce vo výške očí – insitné umenie zo zbierky Ivana Melicherčíka je názov výstavy, ktorú v piatok 24. septembra sprístupnia v Slovenskom národnom múzeu v Martine. Expozícia predstavuje výber z najväčšej súkromnej zbierky naivného umenia na Slovensku. Sú v nej zastúpení maliari a sochári desiatich štátov, medzi ktorými nechýba ani rad svetoznámych umelcov ako napríklad Francúz Camille Bombois, Chorváti Ivan Rabuzin a Ivan Lackovič, Slovinec Jože Tisnikar, predstavitelia zakladateľskej generácie tzv. Kovačickej školy, Slováci Ondrej Šteberl či Ján Lauko st. atď.

Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene oslávi 60 rokov

BRATISLAVA 7. júna (SITA) – Šesťdesiat rokov od otvorenia prvej expozície Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene pripomenie verejnosti od stredy výstava Zvolenskí zberatelia vystavujú. Ako agentúru SITA informovala Mária Šorecová z Lesníckeho a drevárskeho múzea, výstavu slávnostne otvoria v stredu o 16:00 a až do 18. júla ponúknu svojim návštevníkom zbierky rôznych predmetov. V sídle múzea na Námestí SNP 31 vo Zvolene predstaví výber z viac ako 50 kolekcií 34 zvolenských zberateľov. Chýbať nebudú známky, nálepky zo zápaliek, pohľadnice, no ani medaily, odznaky, telefónne karty, kalendáre, papierové vreckovky, etikety či obaly z potravín. Medzi zaujímavosťami by mali byť aj miniatúrne knihy, kuchárky, náprstky, či pivné suveníry. Výstava bude otvorená denne od utorka do piatka a v nedeľu od 9:00 do 17:00.

SNG: Slovenský mýtus

Výstava predstaví kľúčovú, ba osudovú tému slovenského výtvarného umenia 20. storočia – vizuálnym spôsobom stvárnené predstavy slovenskej pospolitosti o sebe samej, svojich počiatkoch a zmysle svojej existencie.

Plagáty z Viedne

Viedenská mestská a zemská knižnica spravuje okrem iného i rozsiahlu zbierku plagátov. Výstava predstaví po prvýkrát na Slovensku výber plagátov z tejto zbierky, ktorý je založený na historicko-umeleckom mapovaní hlavných vývinových tendencií plagátu v časovom intervale presahujúcom sto rokov.

4. Trienále ExLibris Bratislava 2004

Medzinárodná súťažná prehliadka exlibris Bratislava 2004 je ďalším článkom reťaze snaženia tvorcov-výtvarníkov, tlačiarov-ralizátorov ako aj zberateľov týchto malých foriem grafického umenia. Toto, napriek umeleckej hodnote a záujmu nadšencov-zberateľov, stále zostáva na pokraji pozornosti nielen širšej verejnosti ale najmä odbornej umelecko- historickej obce. Preto len možno poďakovať Galérii mesta Bratislavy, ktorá už po štvrtý raz poskytuje príležitosť uskutočniť podujatie, ktoré vstúpilo do povedomia zahraničných zberateľských spoločností, teda nielen jednotlivcov.