Zánik Hellovho domu stále nie je istý

Úvahy o odstránení národnej kultúrnej pamiatky Hellov dom, v ktorom v minulosti sídlil zájazdový hostinec s voziarňou a ktorý patrí medzi vzácne meštianske domy, pred časom pobúrili verejnosť. S asanáciou nesúhlasí ani Okresný úrad v Banskej Štiavnici a mestská radnica…O likvidáciu stavby požiadal jej vlastník – Nadácia Hellov dom so sídlom v Bratislave. Dôvodom malo byť to, že nadácia nenašla peniaze na rekonštrukciu. Stavbu údajne ponúkli aj na predaj, nik však o budovu neprejavil záujem. Okrem toho má vraj budova narušenú statiku a pri zosunutí môže ohroziť okoloidúcich. Podľa odborníkov však nie je statika zďaleka taká narušená, aby sa budova nedala zachrániť.
Ako povedal Dr. Dušan Trcka z Okresného úradu v Banskej Štiavnici, nadácia dostala už niekoľko pokút za to, že nevykonala práce, ktoré jej nariadil okresný úrad. Naopak, odvolala sa proti nim, aj proti nesúhlasu úradu a zainteresovaných strán s asanáciou. Dr. Trcka je presvedčený, že stavbu je možné zachrániť tým, že ju predajú za symbolickú korunu. S tým by však musela Nadácia Hellov dom súhlasiť. Osud zaujímavej stavby preto ešte stále nie je uzatvorený, o ďalšom postupe rozhodnú nové rokovania. Dr. Trcka je presvedčený, že žiadna zo zainteresovaných strán nebude ani v ďalšom kole rokovaní s asanáciou súhlasiť a vynaložia všetko úsilie, aby sa pamiatka zachránila.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Kaníkovcom zastavili nadstavbu

BANSKÁ ŠTIAVNICA – Nadstavbu hotela Grand Matej, ktorý patrí exministrovi Ľudovítovi Kaníkovi a jeho manželke, štiavnický stavebný úrad zastavil. Nadstavba je riešená inak, ako uvádza projekt. Podľa projektu malo byť pristavené jedno poschodie, zdvihnutím strechy však pribudli aj podkrovné priestory.

Mínusový zisk z historického bohatstva?

Viera Vojtková
Pred piatimi rokmi spracovalo banskoštiavnické stredisko Pamiatkového ústavu podklady potrebné na zaradenie Hellovho domu do Zoznamu 100 najohrozenejších pamiatok sveta. Zoznam pravidelne zostavujú v organizácii World Monuments Fund v New Yorku. A hoci na zaradenie do zoznamu býva nával, Hellov dom sa doň dostal na obdobie 1998 – 1999. Žiaľ, skôr než mu to nejako pomohlo, o miesto v zozname zasa prišiel. Dnes je opäť nádej.