Zámocký park v Pezinku začnú revitalizovať v marci

Obrázok k článku

Revitalizácia Zámockého parku v Pezinku sa začne 1. marca a podľa časového harmonogramu by mala byť ukončená vo februári budúceho roka. Informáciu zverejnilo mesto Pezinok na svojej ineternetovej stránke. Revitalizácia bude mesto stáť 570 296,71 eura bez DPH.Plánovaná revitalizácia tejto mestskej kultúrnej pamiatky zahŕňa výstavbu nového detského ihriska, ktoré je navrhnuté v podobe gazdovského dvora so zvieratkami a riešené ako zostava drevených konštrukcií a stavieb. Medzi objektom Centra voľného času (CVČ) a detským ihriskom by mala byť plocha s hracím poľom pre spoločenskú hru mlyn so sedením. Medzi chodníkom a oplotením by mala byť lanová dráha vhodná pre väčšie deti a v severozápadnej časti, za Centrom voľného času voliéra pre chov pávov. Do parku pribudne aj nový mobiliár, lavičky, odpadkové koše, dva altánky, z ktorých jeden bude umiestnený v areáli detského ihriska a ďalší na lúke pri jazere. Tiež sú plánované výruby a výsadby drevín, rekonštrukcia verejného osvetlenia, úprava verejného priestranstva v predpolí parku riešená výmenou súčasnej asfaltovej plochy za plochu z prírodného kameňa, celková rekonštrukcia a úprava brehov jazera ako aj zlepšenie prístupnosti k jazeru prostredníctvom dvoch drevených mól. Predchodcom dnešného Zámockého parku bola záhrada rozprestierajúca sa za hradnými priekopami, v ktorej sa nachádzalo 100 včelích úľov. Samotný park založil roku 1844 gróf František Pálffy. Ten dal pri rozsiahlej prestavbe hradu zrušiť staré valy a zasypať priekopy. Záhradu premenili na anglický park, v ktorom vysadili vzácne stromy a vybudovali široké chodníky. V súčasnosti je areál parku verejným mestským parkom, vybudovaný v anglickom štýle a zapísaný v zozname kultúrnych pamiatok. Park slúži na krátkodobú rekreáciu, rekreačný šport a oddych.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Revitalizácia Zámockého parku v Pezinku

Mesto Pezinok vypísalo nové verejné obstarávanie na revitalizáciu Zámockého parku. Pre agentúru SITA to uviedla vedúca oddelenia vzťahov s verejnosťou Monika Adameková. Samospráva chce park zrevitalizovať aj vďaka finančným prostriedkom z Európskej únie (EÚ). Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR v rámci pilotnej výzvy na predkladanie žiadostí z Operačného programu Bratislavský kraj schválilo mestu žiadosť o nenávratný finančný príspevok zo zdrojov EÚ. “Podmienkou podpísania zmluvy s Ministerstvom výstavby a regionálneho rozvoja SR je zrealizovanie verejného obstarávania. Mesto ho uskutočnilo, dokonca aj podpísalo zmluvu s víťazom, ale pri následnej kontrole nám ministerstvo vytklo určité chyby a písomne nás vyzvalo k vyhláseniu nového verejného obstarávania,” spresnila Adameková. Nové obstarávanie pripravovali a konzultovali podľa nej už v spolupráci s ministerstvom. Zároveň uviedla, že podklady si prevzalo približne desať záujemcov, vrátane predošlého víťaza. Výberová komisia by mala zasadať v piatok. “Práve v týchto dňoch sme si podali aj ďalšiu žiadosť o grant z Ministerstva kultúry SR. Ide o riešenie pamiatkovo chránenej vstupnej brány do Zámockého parku,” doplnila Adameková.

Zámocká brána v Malackách poškodená

Pri jednom z posledných vyvážaní kalamitného dreva zo Zámockého parku v Malackách po orkáne, ktorý sa Záhorím prehnal v júli minulého roka, strhlo ráno 22. marca 2010 nákladné auto zámockú bočnú bránu. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa mesta Ingrid Šrámková, poškodené sú tiež historické vázy a časti pôvodného múra.

Mesto odmietlo priemyselný park vedľa kultúrnej pamiatky

POPRAD/SPIŠSKÁ BELÁ 13. mája (SITA) – Obyvatelia Spišskej Belej odmietli výstavbu priemyselného parku v blízkosti národnej kultúrnej pamiatky kaštieľa Strážky. Takéto stanovisko zaujali aj poslanci Mestského zastupiteľstva v Spišskej Belej, ktorí nesúhlasili so zmenou územného plánu v lokalite medzi Pradiarňou a kaštieľom Strážky. „Firma Toreal požiadala mesto o čiastkovú zmenu územného plánu, keďže navrhovaný priemyselný park sa čiastočne nachádza aj na katastrálnom území Spišskej Belej,“ uviedol pre SITA primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak. Priemyselný park s rozlohou takmer 30 ha plánuje v lokalite za Pradiarňou vybudovať mesto Kežmarok. Približne tretina parku zasahovala do katastrálneho územia Spišskej Belej a bola by v dotyku s kaštieľom Strážky.