Zámocká brána v Malackách poškodená

Pri jednom z posledných vyvážaní kalamitného dreva zo Zámockého parku v Malackách po orkáne, ktorý sa Záhorím prehnal v júli minulého roka, strhlo ráno 22. marca 2010 nákladné auto zámockú bočnú bránu. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa mesta Ingrid Šrámková, poškodené sú tiež historické vázy a časti pôvodného múra.

Škodu predbežne vyčíslili na približne 17-tisíc eur, konečná suma bude známa až po vyjadrení reštaurátorov. Náklady by mala zaplatiť spoločnosť Drexan, s.r.o., ktorá škodu spôsobila. Tá by mala zároveň upraviť aj zeminu v parku. Mesto má zasa v rozpočte vyčlenené peniaze na výsadbu nových drevín v rámci revitalizácie parku.


Zámocký park v Malackách je národnou kultúrnou pamiatkou.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Zmizli historické knihy

Z knižničného skladu v Kláštore pod Znievom v Martinskom okrese zmizli historické knihy. Osem kníh z obdobia 16. až 19. storočia zmizlo zrejme počas návštevných hodín v priebehu minulého roka.

Revitalizácia Zámockého parku v Pezinku

Mesto Pezinok vypísalo nové verejné obstarávanie na revitalizáciu Zámockého parku. Pre agentúru SITA to uviedla vedúca oddelenia vzťahov s verejnosťou Monika Adameková. Samospráva chce park zrevitalizovať aj vďaka finančným prostriedkom z Európskej únie (EÚ). Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR v rámci pilotnej výzvy na predkladanie žiadostí z Operačného programu Bratislavský kraj schválilo mestu žiadosť o nenávratný finančný príspevok zo zdrojov EÚ. “Podmienkou podpísania zmluvy s Ministerstvom výstavby a regionálneho rozvoja SR je zrealizovanie verejného obstarávania. Mesto ho uskutočnilo, dokonca aj podpísalo zmluvu s víťazom, ale pri následnej kontrole nám ministerstvo vytklo určité chyby a písomne nás vyzvalo k vyhláseniu nového verejného obstarávania,” spresnila Adameková. Nové obstarávanie pripravovali a konzultovali podľa nej už v spolupráci s ministerstvom. Zároveň uviedla, že podklady si prevzalo približne desať záujemcov, vrátane predošlého víťaza. Výberová komisia by mala zasadať v piatok. “Práve v týchto dňoch sme si podali aj ďalšiu žiadosť o grant z Ministerstva kultúry SR. Ide o riešenie pamiatkovo chránenej vstupnej brány do Zámockého parku,” doplnila Adameková.

Odpovede

  1. Zámocká brána v Malackách poškodená

    Škoda na strhnutej zámockej bráne ešte nie je vyčíslená

    BRATISLAVA 22. apríla (SITA) – Škoda na strhnutej zámockej bráne v Zámockom parku v Malackách, ktorú spôsobilo nákladné auto spoločnosti Drexan, s. r. o., ešte nie je presne vyčíslená. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa Malaciek Ingrid Šrámková. “Celá kauza je momentálne v šetrení zo strany poisťovne, ktorá bude škodu uhrádzať z poistky firmy, ktorá škodu spôsobila,” povedala Šrámková. Momentálne sa podľa Šrámkovej čaká na záverečnú správu poisťovne, škoda sa pohybuje v rozmedzí 17- až 20-tisíc eur. Poisťovňa bude podľa Šrámkovej hradiť aj rekonštrukciu brány a múru. “Mesto prisľúbilo súčinnosť vypísaním obstarávania na dodávateľa – takže cena rekonštrukcie bude vysúťažená,” uviedla Šrámková.

    Pri jednom z posledných vyvážaní kalamitného dreva zo Zámockého parku v Malackách po orkáne, ktorý sa Záhorím prehnal v júli minulého roka, strhlo nákladné auto zámockú bočnú bránu. Poškodené boli tiež historické vázy a časti pôvodného múru. Spoločnosť Drexan, s.r.o., ktorá škodu spôsobila, by mala zároveň upraviť aj zeminu v parku. Mesto má zasa v rozpočte vyčlenené peniaze na výsadbu nových drevín v rámci revitalizácie parku.

    Zámocký park v Malackách je národnou kultúrnou pamiatkou.

  2. Re: Zámocká brána v Malackách poškodená
    Opravili bránu v Zámockom parku

    BRATISLAVA 8. septembra (SITA) – Rekonštrukcia Bielej brány v Zámockom parku v Malackách za 15 000 eur sa skončila. Agentúru SITA dnes o tom informovala tlačová tajomníčka a vedúca oddelenia marketingu mesta Malacky Ingrid Šrámková. Bránu strhlo 22. marca nákladné vozidlo, ktoré vyvážalo posledné kalamitné drevo z areálu parku. Zachytilo krídla brány a spolu so stĺpmi strhlo aj časť múrov. Náklady spojené s opravou hradila poisťovňa, s ktorou mala spoločnosť vyvážajúca drevo uzatvorenú zmluvu. S opravou pamiatky začala spoločnosť Kovostav 10. augusta. Zrekonštruovaná bola časť muriva, vystavali sa taktiež nové stĺpy. Krajský pamiatkový úrad povolil, aby boli krídla brány ukotvené do stĺpov a nebola tak potrebná horná spera brány.

Comments are closed.