Zadná strana listu archeológom odhalila stratený jazyk

Obrázok k článku

Medzinárodnému tímu archeológov sa podarilo na zadnej strane listu objaviť načmáraný text v neznámom jazyku domorodých obyvateľov severného Peru. List sa našiel pod hromadou nepálených tehál v zrúcanine chrámového komplexu neďaleko mesta Trujillo vzdialeného 347 míľ (asi 558 kilometrov) severne od Limy. Komplex dve storočia obývali dominikánski mnísi. "Z našich výskumov vyplynulo, že tento zdrap papiera zachytáva číselnú sústavu v jazyku, ktorý bol niekoľko storočí stratený," uviedol archeológ Jeffrey Quilter z Peabody Museum of Archaeology and Ethnology na Harvardovej univerzite.

Fotografia listu, ktorú vedci nedávno zverejnili, ukazuje stĺpec s číslami napísanými po španielsky, ktoré sú preložené do dnes už mŕtveho jazyka. "Objavili sme jazyk, ktorý od 16. alebo 17. storočia nikto nevidel ani nepočul," dodal Quilter. Podľa jeho slov sa zdá, že jazyk ovplyvnila kečuánčina – staroveký jazyk, ktorý dodnes používajú milióny ľudí v Južnej Amerike. Vedec sa tiež domnieva, že by mohlo ísť o písanú formu jazyka, ktorý španielski kolonizátori spomínali vo svojich historických spisoch. Títo ho nazývali pescadora (v preklade rybárka), po rybároch severného pobrežia Peru, ktorí ním hovorili. Doteraz sa však nepodarilo objaviť žiaden záznam uvedeného jazyka.

List, ktorý bol dlhé roky pochovaný v ruinách chrámu Magdalena de Cao Viejo, objavili v roku 2008. Quilter však uviedol, že archeológovia sa rozhodli udržať objav v tajnosti. Zverejnili ho až tento mesiac v časopise American Anthropologist.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Vedcom sa podarilo objaviť doteraz neznámy jazyk

Vo vzdialenej oblasti Indie sa vedcom podarilo objaviť neznámy jazyk. Nazýva sa Koro a zdá sa, že je odlišný od iných jazykov z rodiny, do ktorej patrí. Podľa vedcov však je ohrozený. Jazyk Koro objavil tím jazykovedcov počas expedície v severovýchodnej Indii Arunáčalpradéš. Výskumníci hľadali iné dva málo známe jazyky, ktorými sa hovorí len v malej oblasti. Keď tieto jazyky nahrávali a počúvali, objavili tretí, ktorý bol pre nich úplne nový. “Nemuseli sme zájsť ďaleko v našom zozname slov, kým sme si uvedomili, že je extrémne odlišný v každom možnom smere,” uviedol jeden z vedúcich expedície David Harrison. Jazykovedci nahrali tisícky slov a zistili, že Koro sa od iných jazykov v oblasti skutočne odlišoval.

Vedci objavili dva a pol metrovú hlavu sochy Amenhotepa III.

V egyptskom meste Luxor sa podarilo objaviť veľkolepú, tritisíc rokov starú, hlavu faraóna Amenhotepa III. z červeného granitu, uviedol v nedeľu egyptský minister kultúry Farouk Hosni. Dva a pol metra vysoká hlava starého otca kráľa Tutanchamóna má korunu Horného Egypta a pôvodne patrila stojacej soche faraóna Amenhotepa III., ktorá v rukách držala kráľovské insígnie. Podľa odborníkov ide o najlepšie zachovanú sochu hlavy faraóna, akú sa doteraz podarilo nájsť. “Iné sochy mali vždy niečo odlomené,” uviedol Hourig Sourouzian, ktorý viedol egyptsko-európsku expedíciu. “V tomto prípade je však (socha) nádherne vytesaná a vybrúsená od špičky koruny až po bradu, nič nie je odlomené,” dodal.