Zachránili ruinu Rákocziho altánku v areáli Zoborského kláštora

Obrázok k článku od zora.

Ruinu Rákocziho altánku v areáli Zoborského kláštora v Nitre obnovili. Záchranné práce v tejto časti Zoborského kláštora trvali dva roky. V roku 2017 priestor vyčistili od náletových porastov a odstránili tu novodobé oplotenie. „V roku 2018 sme uskutočnili sanáciu oporného múru a tzv. Rákocziho altánku,“ informoval predseda Zoborského skrášľovacieho spolku Ján Kratochvíl.

 

Zoborský kláštor je významná kultúrna pamiatka. Na mieste barokového Kláštora svätého Jozefa rehole kamaldulov zo 17. a 18. storočia stál predtým benediktínsky Kláštor svätého Hypolita. Ten vznikol pravdepodobne už v deviatom storočí a je najstarším písomne doloženým kláštorom na našom území. Podľa legendy v ňom prežil záverečné dni svojho života kráľ Svätopluk. Architektúry z 9. storočia sa archeológom doposiaľ nepodarilo nájsť. „Tento rok sme našli dva sídliskové objekty, predbežne z 10. a 11. storočia, jeden z nich je pravdepodobne kúsok zahĺbeného domu,“ informoval riaditeľ Archeologického ústavu SAV v Nitre Matej Ruttkay.

 

Koncom 15. storočia sa kláštor už v písomných prameňoch nespomína, zanikol a budovy chátrali. Opustený kláštor býval cieľom pútí. V roku 1663 tu nechal nitriansky biskup Juraj Szelepcséni vybudovať kaplnku zasvätenú svätému Andrejovi – Svoradovi a Beňadikovi. Nasledujúci biskup Blažej Jaklin sa rozhodol postaviť priamo na mieste pôvodného kláštora nový kláštor, ktorý bol odovzdaný do užívania v roku 1695. Povolali doň kamaldulských mníchov – odnož benediktínov. Kaplnku sv. Svorada a Beňadika ponechali, zabudovali ju do jednej z terás. „I keď nemáme písomne a hodnoverne doložené, že presne na tomto mieste sa nachádzala kaplnka, architektonicko-historický výskum Martina Bónu počas sanácie priestoru kaplnky potvrdil, že sa tu pred výstavbou oporného múru terasy nachádzala iná stavba. Výskumníci toto miesto nazvali Rákocziho altánok podľa dobrodinca, ktorý finančne prispel na jeho výstavbu,“ priblížil Kratochvíl.

 

Zoborský skrášľovací spolok sa venuje záchrane ruín Zoborského kláštora od roku 2013. V rokoch 2015 a 2016 tu staticky zaistili ruiny kláštorného Kostola svätého Jozefa, v roku 2016 príbytok mnícha.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články