Začali sa najväčšie vykopávky v megalite Stonehenge

Archeológovia začali v pondelok najväčšie vykopávky, ktoré doteraz zažilo neobyčajné miesto – megalit Stonehenge. Cieľom výskumu je zistiť, kedy a prečo sa na miesto v západnom Anglicku, vzdialené 13 kilometrov od mesta Salisbury, dostali obrovské kamene. Kruh, ktorého počiatky sa datujú do obdobia približne 2 550 rokov pred naším letopočtom, tvoria kamene pochádzajúce z pohoria Preseli Hills na západe Walesu. Stonehenge je od pohoria vzdialený asi 250 kilometrov. Jeden z vedúcich odborníkov výskumu profesor Tim Darvill z univerzity v Bournemouthe uviedol, že dôvod prenosu obrovských kameňov na takú veľkú vzdialenosť trápi akademikov i turistov už viac ako sto rokov. “Vykopávky určia, kedy dorazili po 250-kilometrovej púti z Preseli do Salisbury Plain a prispejú k našim poznatkom o spoločnosti, ktorá uskutočnila taký náročný projekt,” uviedol jeho kolega profesor Geoffrey Wainwright, prezident archeologickej spoločnosti Society of Antiquaries. “Budeme schopní povedať nielen prečo, ale aj kedy postavili prvý kamenný monument,” dodal Wainwright.

Podľa niektorých vedcov mohol byť Stonehenge neolitickým pútnickým miestom, na ktoré prichádzali chorí ľudia s vierou vo svoje uzdravenie. Vykopávky, od roku 1964 prvé vo vnútri kruhu, majú trvať dva týždne.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Stonehenge bol po stáročia pohrebným miestom

30. mája 2008 – Vedci zistili, že slávna pamiatka Stonehenge slúžila ako pohrebné miesto 500 rokov od svojho založenia. Datovanie spopolnených ľudských pozostatkov uhlíkovou metódou dokázalo, že britský monument bol cintorínom od svojho založenia približne v roku 3000 p.n.l. až do roku 2500 p.n.l.

Jad Avšalom v Jeruzaleme

Monument Jad Avšalom v Jeruzaleme, uctievaný po celé stáročia ako židovské sväté miesto, je podľa vedcov kresťanským náhrobkom otca Jana Krstiteľa. Archeológ Joe Zias prečítal doteraz prakticky nerozlúštiteľný nápis na stĺpe.