Začala verejná zbierka na záchranu Šarišského hradu

Dobrovoľníci, ktorí pomáhajú pri záchrane Šarišského hradu, organizujú verejnú zbierku. Výťažok chcú použiť na opravu nárožia mohutnej centrálnej veže. „Je to najvyšší bod hradu. Každý, kto sem príde, chce ísť na vežu, lebo je odtiaľ nádherný výhľad. Ľudia si pritom neuvedomujú, že tu kedykoľvek môže dôjsť k smrteľnému úrazu.“ Povedal vedúci dobrovoľníkov a koordinátor verejnej zbierky, Martin Sárossy. Veža má vážne statické poruchy, predovšetkým jej pieskovcové nárožia sú silno zvetrané, dokonca nosné spodné kamene sú vypadnuté a hrozí, že celé nárožie sa môže kedykoľvek zrútiť. Oprava je náročná, preto chcú dobrovoľníci najať profesionálnych konzervátorov.

V novembri 2009 sa uskutočnila obhliadka objektu s pracovníkmi pamiatkového úradu, ktorí navrhli možnosti obnovy nárožia.

Martin Sárossy verí, že sa podarí potrebné financie vyzbierať. „Šarišský hrad má originálne prvenstvo, a to, že je viditeľný z najväčšieho počtu miest a obcí na Slovensku a je to magické miesto nad krásnou krajinou, ktoré priťahuje čoraz viac turistov. Preto si myslím, že verejná zbierka bude úspešná. So záchrannými prácami chceme začať už toto leto.“ Cieľová suma na obnovu jedného nárožia je 7 000 €. Číslo účtu verejnej zbierky je 11779742/5200. Aktuálne informácie o vyzbieranej sume a aktivitách dobrovoľníkov na Šarišskom hrade budú zverejnené na stránke www.hrad.wbl.sk.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články