Začala sa posledná časť obnovy Krásnej Hôrky

Obrázok k článku

Slovenské národné múzeum (SNM) podpísalo zmluvu s architektom Petrom Kucharovičom, víťazom výberového konania ministerstva kultúry na projekt komplexnej revitalizácie národnej kultúrnej pamiatky hradu Krásna Hôrka. Hrad považovaný za najkrajší stredoveký hrad na Slovensku, ktorého strecha zhorela 10. marca 2012, má za sebou náročnú obnovu. Zatiaľ však nie je jasné, kedy doň vstúpia návštevníci. Známe to bude po súťaži na zhotoviteľa stavebných prác a expozície a po uskutočnení týchto prác, informovalo na dnešnej tlačovej besede SNM.

 

Podpisom zmluvy na revitalizáciu hradu sa začala posledná, tretia etapa jeho obnovy. Zmluva umožní začiatok prác na projektovej dokumentácii. Dokončený hrad by mal ponúknuť nielen náučný program všetkým vekovým skupinám, ale aj odpočinkové zóny, priestor na konanie rôznych festivalov a kultúrnych podujatí. Obnova prinesie nielen klasické výstavné priestory, no po novom umožní aj organizovať rôzne prednášky a vzdelávacie podujatia, hostiť výstavy z iných inštitúcií či organizovať koncerty a ďalšie kultúrne podujatia. Vyplýva to z projektu, ktorý predstavil autor návrhu, architekt Peter Kucharovič. Podotkol, že ich návrh vybrala odborná komisia zo štyroch uchádzačov, ktorí splnili podmienky vo výberom konaní ministerstva kultúry na návrh celkovej revitalizácie Krásnej Hôrky bez uvedenia ceny.

 

K dnešnému dňu na rekonštrukciu hradu Krásna Hôrka a reštaurovanie zničených zbierkových predmetov SNM minulo 4 550 139,77 eur z poistky a 16 704 eur z verejnej zbierky. Ako na tlačovej besede povedal generálny riaditeľ SNM Viktor Jasaň, SNM z poistky dostalo sedem miliónov eur a z verejnej zbierky 180 tisíc eur, ktoré chcú minúť na reštaurovanie kaplnky. V podpísanej zmluve sa podľa Jasaňa môže na prvý pohľad zdať, že suma je vysoká. Prvá zatiaľ jasná je čiastka približne 150 tisíc eur potrebná na projekt pre stavebné povolenie pre projektanta. Z neho následne vyplynú realizačné projekty a celková suma potrebná na dokončenie rekonštrukcie. Po stavebnom povolení budú „ďalšie finančné prostriedky a ďalšie postupy projektovania postupovať až vtedy, ak štátna expertíza určí a schváli cenu na celkovú revitalizáciu a to odsúhlasí vláda. Ak je zo zákona investícia viac ako 6,6 milióna eur, musí to schvaľovať vláda odsúhlasením štátnej expertízy a poistná udalosť nám na dokončenie nebude stačiť. My musíme požiadať o príspevok zo štátu, aby sme to mohli dokončiť,“ upozornil generálny riaditeľ SNM. Nepredpokladá, že by vláda na obnovu hradu financie neodsúhlasila. Celkovú obnovu hradu podľa Jasaňa brzdia množstvá potrebných expertíz, ale napríklad aj niektoré práce, ktoré sa nedajú robiť v zime. Aktuálna tretia etapa bude trvať v závislosti od toho, ako bude postupovať štátna expertíza, v akom čase vláda schváli peniaze určené pre SNM na dokončenie obnovy hradu Krásna Hôrka. „Rozhodne všetci chceme, aby to bolo čím skôr,“ doplnil Viktor Jasaň.

 

Ministerstvo kultúry (MK) SR počíta s ďalším financovaním obnovy Krásnej Hôrky, financie však presahujú jeho rozpočet. Takto veľké investičné akcie sa riešia osobitným opatrením vlády, ministerstva financií, doplnila šéfa SNM na tlačovej besede generálna riaditeľka Sekcie kultúrneho dedičstva MK SR Iveta Kodoňová. Ako paralelu uviedla obnovu sídla Slovenskej národnej galérie v Bratislave. Na rekonštrukciu, modernizáciu a dostavbu areálu bratislavského sídla národnej galérie vláda v decembri 2015 schválila viac ako 48,7 milióna eur s DPH.

 

Strecha hradu zo 14. storočia na Slovensku ľahla popolom v sobotu 10. marca 2012. Necelý rok predtým, v apríli roku 2011, hrad zrekonštruovali. Hrad Krásna Hôrka je súčasťou SNM – Múzea Betliar a bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Stála hradná expozícia prezentovala staviteľstvo od 13. do 18. storočia, informácie o hrade a jeho majiteľoch. Zbierky obsahovali cenné zbrane, exponáty remeselnej činnosti, hudobné nástroje, textílie a obrazy. Väčšinu z nich sa našťastie podarilo pred ohňom zachrániť. Požiar zničil všetky strechy, mimoriadne vysoké teploty vážne poškodili časti múrov, zničená bola aj časť expozície otvorenej v roku 2011 na hornom hrade. V čase požiaru bolo na Krásnej Hôrke 4 229 zbierkových predmetov vrátane predmetov v depozitároch. Pri požiari bolo poškodených a zničených 352 zbierkových predmetov, úplne zničené boli aj tri zvony zo zvonice kaplnky.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články