Začal sa Týždeň európskych geoparkov

Obrázok k článku od zora.

Začal sa týždeň geoparkov. Jedným zo 120 území na svete, ktoré sa hrdia titulom Globálny geopark UNESCO, je aj cezhraničný slovensko-maďarský Novohrad – Nógrád geopark. Geoparkom UNESCO je od roku 2010. Jeho význam i význam všetkých geoparkov vo svete pripomína už od piatku 25. mája až do nedele 10. júna podujatie Týždeň európskych geoparkov. Akcia sa na území slovensko-maďarského geoparku Novohrad – Nógrád uskutočňuje už po desiaty raz, agentúru SITA o tom informoval hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Tomáš Ferenčák.

 

Týždeň európskych geoparkov prináša sériu podujatí pre deti, mládež i dospelých s cieľom popularizovať posolstvo geoparku, prezentovať jeho prírodné a kultúrno-historické hodnoty s dôrazom na ich ochranu. Program je pestrý a ponúka vzdelávacie akcie aj súťaže pre deti a mládež, túry so sprievodcami, ale aj letný tábor geoparku. Významnou udalosťou tohoročného podujatia bude od 1. do 3. júna Medvešský Fotomaraton Olympus. Viac možno nájsť na webstránke geoparku http://www.nogradgeopark.eu/.

 

Geoparky, teda územia s výnimočnými geologickými, prírodnými či kultúrno-historickými hodnotami, sú vo svete jedným z trendov cestovného ruchu a využitia voľného času. Ich cieľom je aj podporovať regionálny rozvoj a starostlivosť o krajinu. Slovensko sa geoparkom systematicky venuje od roku 2008. Prvá iniciatíva ich budovania vznikla už koncom 20. storočia v okolí Banskej Štiavnice, kde sa v národných podmienkach začal formovať prvý geopark. Neskôr sa aktivity rozšírili aj na oblasť Banskej Bystrice a Fiľakova. Ministerstvo životného prostredia do dnešného dňa udelilo dekréty trom geoparkom – Banskobystrickému, Banskoštiavnickému a cezhraničnému slovensko-maďarskému Novohrad – Nógrád geoparku. Tie zároveň tvoria Sieť geoparkov SR.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

My sa nevieme sťažovať nahlas 2004

Dnes – 7. apríla 2004 sprístupnia v Slovenskom banskom múzeu – Galérii Jozefa Kollára v Banskej Štiavnici už 6. ročník súťažnej prehliadky detskej a študentskej tvorby s ekologickou tematikou so zahraničnou účasťou pod názvom „My sa nevieme sťažovať nahlas“. Toto výstavné podujatie, ktoré si z roka na rok získava viac a viac priaznivcov má t.r. rekordnú účasť 427 detí a študentov zo 38 škôl s 514 prácami.

Piatkovú Noc s Andersenom venuje knihám 4 100 detí

Spolu 4 100 detí prespí v piatok 26. marca 2010 v noci v 121 slovenských knižniciach a školách v rámci Noci s Andersenom. Do medzinárodného podujatia na podporu čítania detí sa zapájajú knižnice v Českej republike, na Slovensku, v Poľsku, Nemecku, Rakúsku či v Slovinsku. Počas tohtoročnej Noci s Andersenom sa vo všetkých zúčastnených krajinách očakáva účasť vyše 30-tisíc detí. Agentúru SITA o tom informovala Silvia Stasselová, predsedníčka Spolku slovenských knihovníkov, ktorý je koordinátorom podujatia na Slovensku.