Začal sa boj o záchranu mestských brán

Obrázok k článku

Opätovne na jeseň začínajú ľudia z rôznych regiónov Slovenska doslova bojovať v internetovom hlasovaní za svojho favorita v programe Poklady môjho srdca. Súťaž umožní verejnosti ovplyvniť to, ktorá z pamiatok dostane od Nadácie VÚB financie na rekonštrukciu. O priazeň sa tento rok uchádzajú historické mestské brány v Banskej Štiavnici, Bojniciach, Kežmarku, Komárne, Králi a v Spišskej Kapitule. Hlasovať za svojho favorita môžete na www.vub.sk/brany.
   Brány patrili k najvýraznejším stavbám stredovekých slovenských miest. Chránili ich pred možnými útokmi a návštevníkov vpúšťali len obmedzeným počtom brán. Svoj obranný význam stratili začiatkom 18. storočia. Odvtedy chátrali alebo boli odstránené pri budovaní ciest. Do súčasnosti sa zachovali len niektoré z nich. „Ľudia majú záujem o pamiatky, hlavne o tie vo svojom regióne. Potvrdili to aj v hlasovaní, keď vlani rozhodli o záchrane sôch v Piešťanoch, predtým zase zabojovali za opravu historických hodín v Trnave, Prešove, Sobotišti a Hlohovci, či za rekonštrukciu renesančnej zvonice vo Vrbove. Rekonštrukciu všetkých objektov financovala Nadácia VÚB,“ uviedol Ignacio Jaquotot, generálny riaditeľ VÚB banky.
   Každá zo spomínaných brán je niečím zvláštna. Napríklad Leopoldova brána v Komárne je súčasťou jedného z najrozsiahlejších pevnostných systémov na svete. Vstupná brána do Spišskej Kapituly pochádza zo 17. storočia. Piargská brána je symbolom Banskej Štiavnice a je jedinou zachovanou z pôvodného opevnenia. Dolná brána v Bojniciach ostala ako pamiatka na opevnenie pri Bojnickom hrade. Barbakan v parku pri Kežmarskom hrade má nevšedný polkruhovitý tvar. Brána v Králi slúži zas ako vstupná cesta do kaštieľa.
   Hlasovať za záchranu mestských brán je možné do konca novembra na www.vub.sk/brany.

Zdroj: Nadácia VÚB

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Spiš, alebo

    Spiš, alebo Komárno?

    Bratislava, 19. novembra 2012 – Už viac ako 26 000 ľudí sa zapojilo do online súťaže o záchranu mestských brán. Zatiaľ vedie brána v Spišskej Kapitule, s odstupom nasleduje Leopoldova brána v Komárne. Verejnosť má ešte 2 týždne na to, aby rozhodla, ktorá zo 6 historických mestských brán získa grant od Nadácie VÚB. Hlasovať môžete na stránke http://www.vub.sk/brany.

     

    Hlasovanie je ešte len v polovici, preto sa ľahko môže stať, že do uzávierky sa poradie zmení. Vlani bola situácia dramatická do poslednej chvíle a o víťazstve piešťanských sôch nakoniec rozhodlo len 52 hlasov. Podobne aj v roku 2010, kedy sa počas posledných dní hlasovania Trnava vyšvihla z posledného na prvé miesto, vďaka čomu získala financie na opravu hodín na Katedrále sv. Jána Krstiteľa.

     

    Do záchrany brán sa doteraz zapojilo vyše 26 000 ľudí. Ako sa ešte zaktivizujú mestá a ich obyvatelia, sa dozvieme po uzavretí online hlasovania 30. novembra. Ešte takmer dva týždne môže verejnosť na stránke http://www.vub.sk/brany hlasovať za nasledovných kandidátov (v poradí podľa priebežných výsledkov hlasovania z 19. 11. 2012):

     

    Východná brána v Spišskej Kapitule – 9 919 hlasov,
    Leopoldova brána v Komárne – 6 175 hlasov,
    Piargská brána v Banskej Štiavnici – 4 319 hlasov,
    Dolná brána v Bojniciach – 3 675 hlasov,
    Barbakan v Kežmarku – 1703 hlasov,
    Brána v Králi – 1 124 hlasov,

     

    zdroj: Nadácia VÚB

  2. Hlasovanie za záchranu

    Hlasovanie za záchranu mestských brán ukončené
    A je rozhodnuté  – v súťaži o záchranu mestských brán v konkurencii 6 brán zvíťazila Leopoldova brána v Komárne. Víťazná pamiatka dostane od Nadácie VÚB prostriedky na rekonštrukciu.

     

    Leopoldova brána v Komárne – 45 689 hlasov,

    Východná brána v Spišskej Kapitule – 12 504 hlasov,

    Piargská brána v Banskej Štiavnici – 6 600 hlasov,

    Dolná brána v Bojniciach – 5 505 hlasov,

    Barbakan v Kežmarku – 2 444 hlasov,

    Brána v Králi – 1 957 hlasov,

     

     

Comments are closed.