Z Trenčianskeho hradu zmizne presklená budova

Obrázok k článku

Po plánovanom odstránení kovovej zábrany spod Trenčianskeho hradu pred tohtoročnou letnou sezónou Trenčiansky samosprávny kraj a Trenčianske múzeum informujú o ďalšej zmene. Pôjde o odstránenie presklenej budovy v blízkosti Studne lásky. Na jej mieste postavia murovanú budovu podľa vzoru skíc a obrazov z minulosti, má sa tak stať v roku 2017.

 

Podľa riaditeľa Trenčianskeho múzea Petra Martiniska je presklená budova v zlom technickom stave, pričom neslúži svojmu pôvodnému účelu reštaurácie alebo bufetu pre návštevníkov. Budova bola postavená v šesťdesiatych rokoch 20. storočia a je veľmi energeticky náročná. „V lete je v nej príliš teplo, aj 50 °C, v zime zase mrzne, je to neekonomická budova,“ opisuje jej stav riaditeľ múzea. S jeho slovami súhlasí aj Emília Chudadová, pokladníčka na Trenčianskom hrade. „Je to nepodarená budova. V zime je tam strašne zima, v lete zas horúco na nevydržanie. Kolegovia si tam užili svoje,“ opisuje. Zmena má nastať už budúci rok. „Pripravujeme projektovú dokumentáciu, ak všetko pôjde dobre, tak práce by sa začali už na jeseň tohto roka,“ opisuje blízku budúcnosť Martinisko.

 

Budova dostane nový vzhľad, odstránia jej terajší koncept a prinavrátia vzhľad z minulosti. „Skleník zbúrame a postavíme murovanú budovu v podobe, aká tam bola kedysi. V podzemných priestoroch vzniknú dielne a sklady. Na prízemí, na úrovni terénu, postavia nové toalety pre návštevníkov, ktoré budú prístupné imobilným aj seniorom,“ opisuje stavebné plány Martinisko.

 

Pre turistov je plánované aj návštevnícke centrum so suvenírmi, občerstvením a presunutým predajom lístkov. Budova získa oproti súčasnosti jedno podlažie. „Na hornom podlaží budú administratívne priestory, kde bude správca hradu a sprievodcovia,“ vysvetľuje.

 

Vzhľad budovy zmenia podľa jej dobových pôvodných vyobrazení. Podľa Martiniska múzeum objavilo niekoľko skíc, obrazov a rytín budovy, ktoré im pomôžu dostať sa čo najviac k pôvodnému vzhľadu. S ukončením prác rátajú v prvej polovici budúceho roka.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články