Z malých kostolíkov na východe Slovenska stále miznú tisícky sôch a obrazov

Pred 10 rokmi evidovali policajti najväčšie množstvo prípadov vykrádania a vývozu kultúrneho dedičstva Slovenska za hranice republiky. Napriek tomu, že sa situácia v súčasnosti mierne zlepšila, z malých kostolíkov na východe Slovenska stále miznú tisícky obrazných predmetov, sôch a obrazov.

Problémom je najmä zabezpečenie týchto zbierkových predmetov proti stále prefíkanejším zlodejom. Viac Ivana Ratkovská.

Oblasť Spiša je doslova posiata kultúrno-historickými pamiatkami, ktoré sa neraz stávajú terčom čoraz lepšie technicky vybavených zlodejov. Tí prichádzajú kradnúť na objednávku prevažne do zahraničia. K posledným veľkým úlovkom patria plastiky a obrazy v kaštieli Betliar, ktoré na zlodejov doslova čakali priamo v nechránenom parku. O ďalších prípadoch hovorí Mária Poláková, riaditeľka Krajského pamiatkového úradu, Prešov: “Z drevených kostolíkov na východnom Slovensku napríklad boli odcudzené ikony alebo z rôznych sakrálnych objektov, kde nie je problém cez okná sa dostať do vnútra, kde nie je ani ten najbežnejší systém bezpečnostný, tak potom naozaj sú dvere otvorené.”

V zabezpečovaní kultúrno-historických pamiatok je Slovensko tak povediac v plienkach.
Mária Poláková, riaditeľka Krajského pamiatkového úradu, Prešov: “Musím povedať, že sme dosť pozadu. A teraz aj ten voľný pohyb cez hranice prináša naozaj veľké riziko.”
Zodpovednosť za ochranu kultúrno-historického dedičstva je prenesená na vlastníka objektu. Až 99% hnuteľného majetku vlastní cirkev.

Mária Poláková, riaditeľka Krajského pamiatkového úradu, Prešov: “MK SR vytvorilo v t.r. grantový systém, práve príspevkov na tieto zabezpečovacie systémy.”


Reaguje
Dušan Lukáč, zástupca rožňavskej diecézy, Rožňava: “Kde sa to dalo, kde bol záujem, tak sa inštalovalo toto zariadenie. Takže to vykrádanie kostolov vlastne po tom zabezpečení pokleslo.”
Všetky ukradnuté predmety sú zapísané v zozname na stránke MV SR pod heslom Starožitnosti. Hovorí Jaroslav Dulik, zástupca riaditeľa justičnej a kriminálnej polície, Spišská Nová Ves: “K jednotlivým predmetom sa vyhotovujú fotografie a záujemcovia si vlastne sami môžu skontrolovať, že či predmety, ktoré sa eventuálne ponúkajú, boli nadobudnuté nelegálnou cestou.”


Zdroj: Rádio Slovensko

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Ocenili zakladateľov pamiatkových úradov

Pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatok a historických sídiel udelili v sobotu 24. apríla 2010 v Červenom Kláštore v Kežmarskom okrese cenu Pamiatkového úradu SR za celoživotné dielo a mimoriadny prínos v oblasti ochrany pamiatkového fondu Slovenskej republiky – Cenu Alžbety Güntherovej-Mayerovej 2010. Laureátmi tohto najvyššieho ocenenia za pamiatkovú ochranu sa stali: Stanislav Dúbravec, Alojz Jursa a František Markuš in memoriam. Ocenení stáli pred 50 rokmi pri zrode dnešných krajských pamiatkových úradov v Banskej Bystrici, Bratislave a v Prešove. Ceny odovzdala generálna riaditeľka Pamiatkového úradu SR Katarína Kosová. Agentúru SITA o tom informovala Mária Riháková z Pamiatkového úradu Bratislava, redakcie Pamiatky a múzeá.

Po vstupe do EÚ kultúrne predmety ochránia dohody

Vrátenie nezákonne vyvezeného kultúrneho predmetu z členského štátu EÚ späť na Slovensko bude mať po našom vstupe do únie na starosti ministerstvo kultúry: BRATISLAVA 30. apríla (SITA) – Po vstupe Slovenska do Európskej únie (EÚ) sa otvoria naše hranice, čo však podľa Pamiatkového úradu (PÚ) SR neznamená, že naše kultúrne pamiatky nebudú chránené. Ako agentúru SITA informoval hovorca PÚ SR Karol Vlk, napriek tomu, že hranice SR s členmi únie budú priepustné, budú medzinárodné dohody, naďalej platiť.

V súčasnosti sú na predaj kultúrne pamiatky východu SR

BRATISLAVA 1. októbra (SITA) – O predaj kultúrnych pamiatok do súkromného vlastníctva je veľký záujem. Ako uviedol pre agentúru SITA Ľuboslav Škovira z Pamiatkového úradu SR, svedčí o tom fakt, že pred dvoma až tromi rokmi aktualizovali katalóg so 100 objektmi a v súčasnosti je z neho v ponuke už len 75 stavieb. Za ten čas sa teda predalo 25 kultúrnych pamiatok.