Z kamennej sýpky vo Vlkolinci budú výstavné priestory

Obrázok k článku

V pôvodne kamennej sýpke vo Vlkolínci vytvorí mesto Ružomberok výstavné priestory. Potvrdila to hovorkyňa radnice Michaela Milá. „Obnovíme kamennú klenbu a osadíme nový drevený strop. Priestor pod klenbou bude prístupný dreveným schodiskom. Zrekonštruovaný bude interiér aj exteriér,“ priblížila.

V interiéri budú expozície tradičných ľudových remesiel viazaných na Liptov. „Ale tiež remeslá rozšírené v Českej republike, keďže projekt obsahuje spoluprácu pamiatok UNESCO vo Vlkolínci a v Kroměříži.“ Expozícia nebude stabilná. „S Klubom UNESCO sme dohodnutí, že tam budú organizovať výstavy slovenských a zahraničných umelcov,“ podotkla.

Rekonštrukcia potrvá do konca novembra. Náklady na ňu sú 30-tisíc eur. Projekt je realizovaný z grantových prostriedkov Európskej únie a štátneho rozpočtu. „V budúcnosti počítame aj s umiestnením informačného centra do objektu,“ dodala Milá..

Sýpka z roku 1837 je národnou kultúrnou pamiatkou. Pôvodne slúžila na uskladňovanie obilia a ostatnej úrody. Doposiaľ v nej boli toalety pre návštevníkov.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články