Z kabinetu starožitností – z pozostalosti Rudolfa Justa

Výstava Z kabinetu starožitností /Z pozostalosti Rudolfa Justa/, sa snaží predstaviť fenomén zberateľstva prostredníctvom významného novodobého českého zberateľa Rudolfa Justa (1895-1972), ktorého časť pozostalosti sa SNM – Historickému múzeu (za podpory Ministerstva kultúry SR) v roku 2001 podarilo získať. Predmety pochádzajúce z Justovej zbierky patria k mimoriadne zaujímavým a vzácnym artefaktom. Podľa materiálu ich môžeme rozdeliť do niekoľkých skupín, a to na práce vyrobené z cínu z obdobia 17.-18. storočia, mosadzné misy z 15.-16. storočia, predmety z kameniny a fajansy, ktorých vznik spadá do rozmedzia 16.-18. storočia, a napokon sklo zo 17. –18. storočia. SNM-Historické múzeum z tohto súkromného majetku odkúpilo aj štyri vzácne solitérne kusy – hraciu skrinku datovanú rokom 1625, dve reliéfne dosky s biblickými výjavmi zo 17. storočia a bohato zdobenú prachovnicu z toho istého obdobia. Mnohé z vystavených exponátov patria, či už vďaka celkovému nízkemu počtu takto zachovaných diel, alebo zriedkavosťou vyobrazeného námetu, k mimoriadne vzácnym prácam. Jedným z nich je aj pamätný pohár tzv. Humpen, vysokej umeleckej kvality, pochádzajúci z roku 1653, ktorý bol zhotovený pri príležitosti oslavy Westfálskeho mieru. Zaslúženú pozornosť vzbudzuje aj ústredný motív výstavy, cínová fľaša v tvare knihy s vyrytým erbom v ornamentálnom medailóne a letopočtom 1684. Rovnako ako vystavované exponáty pochádzajúce z majetku Rudolfa Justa je pozoruhodný aj život tejto výnimočnej zberateľskej osobnosti. Svoju zbierku začal budovať v 20. a 30. rokoch 20. storočia. V jej úspešnom rozširovaní mu však zabránila druhá svetová vojna. Pre svoju milovanú zbierku, ktorá mala roku 1946 hodnotu 305 000,- Kč, neváhal riskovať svoj život nielen počas nacistickej okupácie ale i po nástupe totalitnej moci v 50. rokoch. Pádom socialistického zriadenia sa však pohnutý osud Justovej zbierky neskončil. Ani nie dvadsať rokov po smrti jej majiteľa sa na nej negatívne podpísala krádež a drobné rozpredávanie. Jej existenciu s konečnou platnosťou zavŕšila veľká aukcia v londýnskej aukčnej sieni Sotheby´s v roku 2001, kde sa jednotlivé predmety vydražili za celkovú sumu 1,5 milióna britských libier. Súčasťou výstavy bude aj video projekcia, predstavujúca široký diapazón tém a pestrosť artefaktov zberateľského záujmu.

– termín konania: 15.06.2005 – 30.11.2005
– miesto konania: Hradný palác, Bratislava
– autor: Kučerová Andrea
– spoluautor: Kyselá Daniela

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V Zemplínskom múzeu vystavujú evanjeliár z 15. storočia

1. decembra 2008 – V Zemplínskom múzeu v Michalovciach je po prvý krát na východnom Slovensku vystavený rukou písaný iluminovaný Baškovský evanjeliár z 15. storočia. Evanjeliár patrí medzi najstaršie vystavované pamiatky na výstave vzácnych liturgických kníh a predmetov, ktorú pripravil Spolok sv. Cyrila a Metoda.

Majstrovské diela umenia 20. storočia zo zbierok SNG

Koncepcia reprezentatívneho výberu diel vychádza zo zámeru predstaviť najvýznamnejšie obsahové, formálne a významové okruhy, tendencie a štýlové metamorfózy v časovom slede jednotlivých desaťročí: od prežívania estetiky akademizmu, luminizmu, secesiou poznačeného symbolizmu, cez vznik a konštituovanie monumentalizačného úsilia národnej moderny…

Historický kus nábytku vydražili za viac ako miliardu korún

Badminton cabinet bude od budúceho roku vystavený vo Viedni: BRATISLAVA 14. decembra 2004 (SITA) – Riaditeľ viedenského múzea Liechtensteinovcov Johann Kräftner v poverení kniežaťa Hans-Adama II von Liechtenstein získal pre nové viedenské múzeum jedinečný kus nábytku. Na minulotýždňovej aukcii európskeho nábytku a sôch v londýnskej sieni Christie’s sa mu podarilo ako najdrahší kus nábytku všetkých čias získať Badminton cabinet. Vydražil ho za neuveriteľných 19 045 250 libier, čo je v prepočte viac ako jedna miliarda slovenských korún. Badminton cabinet už v Christie’s raz rekordne vydražili, keď ho za 8 a pol milióna libier v roku 1990 získala do svojej zbierky Barbara Piasecka Johnson.