Z hospodárskej budovy hradu chcú urobiť expozíciu drotárstva

Obrázok k článku

Do rekonštrukcie Budatínskeho hradu v Žiline investoval Žilinský samosprávny kraj aj s príspevkami z eurofondov 4,4 milióna eur. Od roku 2009 zrevitalizovali hradný park, kompletne zrekonštruovali vežu a začali s obnovou kaplnky. „Podarilo sa nám nielen vrátiť do hradu múzeum, ale dať budove späť jej krásu a historický nádych. Momentálne sme podali žiadosť na nový projekt, ktorým by sme chceli v priestoroch bývalej hospodárskej budovy vytvoriť miesto pre expozíciu drotárstva a obohatiť tak prehliadky návštevníkov o ďalšiu časť našej histórie,“ povedal predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár.

 

Hradnú kaplnku, ktorá je od roku 2003 pre havarijný stav uzavretá, začali opravovať na jar a práce by mali dokončiť v apríli 2016. Za 522-tisíc eur, prevažne z eurofondov, vymenia okná a strešnú krytinu, upravia vstupné priestory a osadia repliky dverí podľa zachovaných originálov, položia novú dlažbu z prírodného kameňa a vytvoria nové prezentačné miestnosti s presklenými stenami. „Okrem toho kaplnku čaká reštaurovanie pôvodných malieb v barokovo-klasicistickom slohu. Na poschodí bude vytvorená voľne prístupná exteriérová miestnosť, ktorá bude slúžiť na účely výstav a iných komunitných aktivít. V kaplnke bude k dispozícii výpočtová technika umožňujúca virtuálnu prehliadku hradných expozícií a hradnej veže s panoramatickým pohľadom do okolia,“ uviedla Jarmila Ševčíková z krajského odboru informácií a zahraničných vzťahov.

 

Opravenú vežu jediného hradu v Žiline aj s novou vyhliadkou otvorili vlani v júli. Nová strecha, oceľové trámy či chodníky stáli 2,2 milióna eur a zaplatili ju prevažne z eurofondov. Budatínsky hrad bol pre verejnosť uzavretý od januára 2007 do júla 2014.

 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články