Z Hollého ulice v historickom centre Trnavy pôjde asfalt preč

Obrázok k článku od zora.

Hollého ulica v centre Trnavy získa po chystanej rekonštrukcii historický vzhľad. Tradičný asfalt na ceste nahradia kocky z čadičovej dlažby kladené do vejárov. Chodník na ľavej strane bude zo žulovej dlažby, chodník pod budovami pôvodnej Trnavskej univerzity musí byť podľa požiadavky Krajského pamiatkového úradu zhotovený z historickej dlažby, ktorú objavili pod asfaltom. Mesto Trnava zaplatí za rekonštrukciu viac ako milión eur. Práce sa začnú v polovici júla a potrvajú päť mesiacov.

 

Pamiatkari kladú dôraz na prezentáciu nájdenej historickej dlažby. “V rámci historického jadra Trnavy ide o výnimočný nález aj vzhľadom na takmer úplný rozsah zachovania. Preto je nevyhnutné prezentovať ho v čo najautentickejšom stave,“ zdôrazňujú v stanovisku.

 

Hollého ulica patrila spolu s Halenárskou a Jerichovou ulicou v stredoveku medzi hlavné komunikačné koridory vtedajšej Trnavy. Na ulici dodnes stojí komplex budov pôvodnej Trnavskej univerzity vrátane Šľachtického konviktu, kde dnes sídli vedenie Trnavskej arcidiecézy, Mariánskeho seminára, Generálneho seminára či Seminára sv. Vojtecha. Ulica sa končí Univerzitným námestím s Katedrálou sv. Jána Krstiteľa, ktorá je jednou z najvyhľadávanejších pamiatok v Trnave. Napriek asanáciám viacerých objektov v druhej polovici 20. storočia je tento priestor považovaný za pamiatkovo veľmi cenný.

 

Súčasťou rekonštrukcie ulice bude pre jej historický význam aj archeologický výskum a architektonicko – historický výskum. Dodávateľom prác bude spoločnosť Eurovia SK, ktorá vlani rovnakým štýlom rekonštruovala Halenársku ulicu. Pracovníci jej subdodávateľskej firmy vtedy na ulicu položili viac ako 206-tisíc čadičových kociek.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Rok 2010 bude Rokom Trnavskej univerzity

Mesto Trnava vyhlásilo rok 2010 za Rok Trnavskej univerzity, ktorá si pripomína 375 rokov od založenia pôvodnej univerzity. Primátor Štefan Bošnák skonštatoval, že jedna z prvých univerzít vo vtedajšom Uhorsku výrazne ovplyvnila dianie v meste. “Historická skutočnosť, že tu 142 rokov bola univerzita zvýraznila význam Trnavy v celej Európe,” uviedol Bošnák. Aj preto je podľa neho mesto pripravené participovať na pripravovaných oslavách výročia.