Z holandskej galérie ukradli diela Picassa, Moneta či Gauguina

Ilustračné foto, zdroj: http://news168.co.uk

Z galérie v holandskom Rotterdame ukradli diela veľkých umelcov ako sú Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet či Paul Gauguin. Podľa miestnej polície vzácne obrazy zmizli v utorok v skorých ranných hodinách. Muži zákona zamierili na miesto hneď po spustení alarmu, no kým dorazili, zlodej alebo zlodeji, ako aj diela, boli už preč. Obrazy mali podľa odborníkov dohromady hodnotu v stovkách miliónov eur. „Podľa doterajšieho vyšetrovania bola lúpež veľmi dobre pripravená,“ uviedol v oficiálnom vyhlásení zástupca polície. V súčasnosti skúmajú záznam z bezpečnostných kamier a pátrajú po svedkoch, ktorí by im mohli pomôcť.

Na výstave v Rotterdame sú obrazy vyše 150 slávnych umelcov a všetky sú majetkom nadácie Triton. V minulosti boli vystavené vždy len časti zbierky, všetky diela súčasne sa členovia nadácie rozhodli ukázať verejnosti v Rotterdame po prvý raz.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Krádeže obrazov – prierez

28. augusta 2004 (SITA/AFP) – Minulú nedeľu bol z múzea v nórskom Oslo ukradnutý obraz Edvarda Muncha Výkrik. Iný z jeho obrazov bol ukradnutý už v roku 1994 z Národnej galérie v Oslo, neskôr sa však našiel. Tu je stručný prehľad najznámejších krádeží obrazov od roku 1985.

Claude Monet – Maliar

Claude Monet (1840 – 1926) bol jeden z hlavných predstaviteľov impresionizmu.. Narodil sa v Paríži, detstvo prežil v Normandii a neskôr sa usadil v Giverny. Po celý život miluje prírodu. Kvetiny sú súčasťou jeho života i tvorby.

Ukradnuté obrazy ležali pri záchodoch

Britskí policajti objavili tri drahocenné obrazy, ktoré zmizli deň predtým z neďalekej Whitworth Art Gallery v severoanglickom Manchestri. „Nechceli sme tieto obrazy ukradnúť, ale upozorniť na to, ako sú zle zabezpečené.“ Britské múzeá postihla v posledných rokoch vlna krádeží. Ročná škoda sa pritom podľa denníka The Guardian pohybuje medzi 450 a 750 miliónov eur.

BALI

Pozvanka na 80. vernisaz vystavy aka na Slovensku este nebola, ktoá bude doplnená o predsatvenie novych knih. Moderné obrazy umelcov dnesnej Indonezie