Z historických mlynov ostane chrumkáreň

NITRA – Väčšina budov v areáli mlynov v pamiatkovej zóne Nitry je už zbúraná. Investor Mlyny Bratislava, a. s., tam chce stavať dvojmiliardové polyfunkčné centrum. Pamiatkari žiadali zachovať šesť budov, podarili sa predbežne štyri. Investor však chce zachovať jedinú.

Stavebný úrad mesta pochybil, lebo vydal búracie povolenie bez toho, aby počkal na stanovisko pamiatkarov, tvrdí Krajský stavebný úrad. Kraj ešte v marci zmenil rozhodnutie mesta a nedovolil zbúrať štyri budovy z pôvodných 23.
Investor nanovo požiadal o zbúranie troch objektov v dvojhekárovom areáli. Štvrtý, budovu chrumkárne, začlenil do novej stavby. V prípade zamýšľaného zbúrania administratívnej budovy a obytného domu údajne nedoložil potrebné náležitosti. “Keď sme ho vyzvali, aby doplnil 25 dokumentov, požiadal o predĺženie lehoty,” povedala právnička úradu Helena Spišiaková.


Železobetónové silo má byť zbúrané pre porušenú statiku v dôsledku búracích prác. Pamiatkový úrad však oznámil stavebnému úradu, že statický posudok Mlynov Bratislava nespĺňa parametre podľa platných noriem.
Chrumkáreň napokon investor začlenil do preskleného objektu tak, že ju nebude zvonka vidieť. Takto stavbu predstavil na verejnej prezentácii. Návrh ešte stavebnému úradu oficiálne nepredložil. Pamiatkari však poslali investorovi záväzné stanovisko. “Rozhodne by veľká časť centra nemala byť zastavaná jedným súvislým blokom, ale členenými stavbami, aby zapadla do architektúry mesta,” povedala riaditeľka Krajského pamiatkového úradu v Nitre Anna Valeková.


(bej)


Zdroj: Denník SME, 14. 6. 2006



Z internetovej diskusie k článku:


Ak ja by som bol majitelom tych Mlynov, ja by som nedovolil ani Chrumkaren, vsak ako mudry ludia mozu rozmyslat, ked im kazu ze nejake budovy tam maju nechat, ako to bude vypadat, ked pridu do mesta cudzinci ako napriklad aj ja (z USA) a pridem do Noveho obchodnecho centra a v strede zbadam staru Barabiznu budovu a budem mat pocit, ze sa v nej nachadzaju Potkany a rozny hmyz a podobne, Nedovolte im to nemaju pravo rozkazovat majitelovi Majetku co si tam postavi, ak chceli Pamiatkari rozkazovat, tak si to mali oddkupit, ale kedze uz mesto nie je majitelom mlynov, Nikto nema pravo mu rozkazat, byt na jeho miesto by som sudil z Pamiatkoveho za stratu casu a Hamba, ked ludia idu po meste ako to tam teraz vypada, zrutit to vsetko dole a hotovo, ze by pani z Pamiatkoveho bola Architektka :-)


petino05

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Stavebník búra nitrianske historické mlyny

NITRA – Historické budovy mlynov v pamiatkovej zóne Nitry búra súkromná firma. Mesto na to vydalo búracie povolenie, nemalo pri tom stanovisko pamiatkarov. Tí rozhodnutie napadli, lebo nesúhlasili so zbúraním šiestich objektov. Mesto nemalo ani stanovisko Obvodného úradu životného prostredia, ktoré stanovuje zákon o odpadoch.

Rekonštrukciu hotela Tatra stavebný úrad zastavil

NITRA – Rekonštrukcia slávneho hotela Tatra v pamiatkovej zóne Nitry nepokračuje. Stavebný úrad rozhodol, aby práce okamžite zastavili.
Nadstavba hotela nie je podľa úradu v súlade s vydaným stavebným povolením. Firma, ktorá hotel rekonštruuje, podľa úradu výrazne zmenila geometriu krovu a tým aj výraz budovy.

B. Bystrica: Kalvária patrí do ochranného pásma pamiatkovej rezervácie

Banskobystrická kalvária na úpätí kopca Urpín, v ktorej areáli chcelo banskobystrické biskupstvo postaviť štyri bytové domy, vzdelávací inštitút a penzión pre seniorov, patrí do ochranného pásma mestskej Pamiatkovej rezervácie Banská Bystrica. Ochranné pásmo, ktoré zahŕňa aj kalváriu, vyhlásil Pamiatkový úrad Slovenskej republiky 19. marca na druhýkrát, keď prvé rozhodnutie z roku 2008 vrátil krajský súd na ďalšie konanie.

Odpovede

  1. Z historických mlynov ostane chrumkáreň

    2042 Komentar k clanku z predosleho systemu Obnova.sk: 2006-11-15 18:48:54 Nemozem si odpustit komentar k reakcii petina05 . Nikde nie je napisane ze nove obchodne centrum bude postavene ako ochrana nejakej barabizne . Nie je problem historicky objekt obnovit (ak je niekto priemerne inteligenty a hrdy na to cim je nic ine k tomu netreba). Zburat stare a postavit nove je velmi jednoduche ale potom Vam moze byt uplne jedno ci ste v obchodnom centre v USA (ak ste na to taky hrdy) v Indii alebo na Slovensku. Uniformita je to kam takymto sposobom spejeme. nemam nic proti stavaniu polyfunkcynch centier ak stoja na mieste kde kedysi boli napriklad historicke budovy mlynov ak tieto nemaju sancu na zachranu. Ale podla mna je vzdy moznost ako aspon cosi zachovat. Spojenie modernej architektury a historickej budovy sa da vyriesit velmi elegantne pozrite si priklad kniznice v Zittau (obnovena sypka) nakupneho centra Galerie Vankovka v Brne a mnozstvo dalsich. vsetko sa to da staci len trochu chciet. Ak si vsetko zburame mozte ostat v Amerike a sem nebudete mat dovod prist pretoze MC Donaldy hypermarkety a polyfunkcne centra su tu presne take ako v USA… Ale tazko je o tom debatovat s niekym kto nevie co je vztah k domovu…to som myslela vseobecne. Barbora

Comments are closed.