Z bývalej mestskej elektrárne bude multifunkčné centrum

Piešťanská dieslová elektráreň, foto: Kamil Nováčik

Historická budova bývalej piešťanskej elektrárne z roku 1906 sa po rekonštrukcii zmení na multifunkčné centrum, do ktorého budú ľudia prichádzať za kultúrou, vedou a technikou. Jej najdôležitejšími návštevníkmi majú byť deti. Rekonštrukcia štýlovej tehlovej stavby začne už 1. mája, potrvá do konca roku 2014.

Národná kultúrna pamiatka slúžila do roku 1949 na výrobu elektrickej energie pre Piešťany a okolie. Ďalšie desaťročia bola využívaná ako transformátorová stanica a skladisko. Západoslovenská energetika sa rozhodla budovu, ktorá dýcha históriou, oživiť. Architektonický návrh na jej obnovu vzišiel zo študentskej súťaže, jeho autormi sú bývalí študenti Slovenskej technickej univerzity Vladimír Hain a Michal Ganobjak. Na revitalizáciu priestorov bývalej elektrárne je potrebných 3,8 milióna eur. “Nebolo ľahké rozhodnúť sa pre záchranu tejto budovy, ale cítime spoločenskú zodpovednosť za vzdelávanie budúcich generácií,“ povedal pri predstavovaní priestoru Konrad Kreuzer zo Západoslovenskej energetiky. Tá prispeje na obnovu budovy prvým miliónom eur, ďalšie peniaze by mali pochádzať z eurofondov a od ľudí, ktorým záleží na záchrane kultúrneho a technického dedičstva.

Prvá etapa rekonštrukčných prác má byť dokončená do augusta budúceho roku, druhá do konca roku 2014. Hlavné zameranie budúceho Eureka centra bude podľa Jána Orlovského zo Západoslovenskej energetiky vedecko-technické vzdelávanie detí zábavnou formou. Svoje miesto v bývalej dieslovej elektrárni bude mať expozícia technického múzea, priestory však bude možné využívať aj na koncerty, výstavy a ďalšie aktivity. Autori projektu vzhľadom na polohu bývalej elektrárne pri železničnej stanici rátajú napríklad aj s požičovňou bicyklov pre návštevníkov mesta.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Tatranská galéria otvorí zrekonštruovanú Elektráreň

Tatranská galéria v Poprade po viac ako roku otvorí v pondelok 26. oktobra 2009 zrekonštruované výstavné priestory Elektrárne Tatranskej galérie. Rekonštrukcia objektu sa začala 4. septembra minulého roku. V prvej etape vyrástla nová prístavba, kde sa presťahovala administratíva a depozit Tatranskej galérie. Táto časť rekonštrukcie bola dokončená v apríli tohto roku. Súčasne s prvou etapou pokračovala rekonštrukcia hlavnej výstavnej budovy bývalej parnej elektrárne. Po zabezpečení statiky sa v celom objekte kompletne vymenili podlahy, elektroinštalácia a vybudovalo sa zabezpečovacie zariadenie a nové vykurovanie, ktoré doteraz v objekte nebolo. Nasledovala úprava interiérov a exteriéru objektu. Celkové náklady na rekonštrukciu predstavovali 820-tisíc eur zo zdrojov Prešovského samosprávneho kraja a ministerstva kultúry.

Opravia Starú radnicu a Aponyiho palác

BRATISLAVA 23. augusta (SITA) – S rekonštrukčnými prácami na budovách Starej radnice a Aponyiho paláca v Bratislave začne mestská organizácia Paming najskôr v druhej polovici budúceho roku. Agentúru SITA o tom informovala vedúca inžinierskych činností Pamingu Zdenka Turzíková. “Opraviť by sa mala strecha Starej radnice zo strany Hlavného námestia a fasády vo vnútri radničného námestia,” povedala Turzíková.

Odpovede

Comments are closed.