Workshop mladých dizajnérov Inšpirácie v kove

KOŠICE 21. augusta (SITA) – Študenti dizajnu štyroch vysokých škôl prijali ponuku absolvovať v Košiciach workshop Inšpirácie v kove. Už po tretíkrát ho organizuje spoločnosť U.S. Steel Košice(USSK) v spolupráci s Fakultou umení Technickej univerzity Košice. Ako agentúru SITA informoval hovorca USSK Jána Bača, od 24. do 30. augusta bude v dielni SOU-hutníckeho desať mladých dizajnérov z Poľska, Čiech a Slovenska pod dohľadom svojich pedagógov premieňať chladný kov na umelecké diela. Témami tohtoročného stretnutia sú úžitkový predmet, upomienkový predmet a komorná plastika. Účastníci absolvujú aj exkurziu vo výrobných prevádzkach USSK, navštívia historické pamiatky Spiša a s tradíciami výroby a umeleckého spracovania železa na Slovensku ich oboznámi riaditeľ Slovenského technického múzea (STM) Eugen Labanič.

Podujatie vyvrcholí v utorok 31. augusta o 13:30 vernisážou výstavy mladých dizajnérov a ich diel, ktorá bude pre zamestnancov USSK a verejnosť prístupná tri týždne. Niektoré práce budú súčasťou expozície USSK na Medzinárodnom strojárskom veľtrhu v Brne. Koncom septembra sa expozícia dizajnérov presunie do výstavných priestorov STM, kde si ju môžu pozrieť návštevníci až do konca októbra.

(SITA, ič;zd), 0285

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Na Trienále plagátu v Trnave bude vystavovať 221 dizajnérov

Trnava sa už po siedmy raz stane dejiskom medzinárodnej súťažnej prehliadky plagátov Trienále plagátu 2009. Súťaž je určená pre profesionálnych grafických dizajnérov a študentov vysokých škôl. Tohtoročnou novinkou je kategória dizajn webových stránok, ktorá rozširuje vlastnosti a možnosti plagátu. Ako agentúru SITA informovala PR manažérka Galérie Jána Koniarka Zuzana Dohnalová, do súťaže sa tento rok zapojilo 221 grafických dizajnérov z 37 krajín, vystavených bude 427 plagátov a 40 webových stránok. Súťažiť mohli len plagáty vydané od marca 2006 do 15. mája 2009.

SR-kultúra-BA-fotografický-experiment-dni-kultúrneho-dedičstva

BRATISLAVA 6. septembra (SITA) – Tradičnú súťažnú prehliadku najlepších fotografií mladých autorov, ktorá je súčasťou Dní európskeho kultúrneho dedičstva, otvoria v Slovenskom národnom múzeu (SNM) v Bratislave v stredu o 15:00. Do súťaže sa prihlásilo rekordných 29 krajín, informoval agentúru SITA Jaroslav Liptay z ministerstva kultúry (MK). Na prezentácii sa zúčastňujú tí fotografi, ktorí zachytávajú pamiatky a iné objekty kultúrneho dedičstva.

Do zbierky lietadiel STM pribudol kukuruznik

KOŠICE 7. júna 2004 (SITA) – Zbierka expozície letectva Slovenského technického múzea (STM) v Košiciach sa opäť rozrástla. V poradí 45. lietadlom v zbierke je ruský stroj Polykarpov II so širokospektrálnym využitím, ktorý Rusi prezývajú aj kukuruznik – kukuričník, pretože sa používal v poľnohospodárstve. Ako agentúru SITA informoval riaditeľ STM Eugen Labanič, “okrem Polykarpova, ktorého mechanici práve vykladajú, sme dnes dostali od USA americké prúdové lietadlo F 105 s dvojmiestnym kokpitom v úprave pre výcvik pilotov.“

Vo štvrtok v SNM veľtrh Nostalgia Expo 2004

Archívny článok, BRATISLAVA 6. decembra (SITA) – Veľtrh venovaný ochrane a propagácii kultúrneho dedičstva Slovenska – Nostalgia Expo otvoria vo štvrtok v Slovenskom národnom múzeu (SNM) v Bratislave. V poradí 6. ročník veľtrhu umenia sa tak presúva z tradičného miesta konania – Domu umenia po prvýkrát do sídla SNM na Vajanského nábreží.