Warholcity v Medzilaborciach

Tri milióny korún získalo mesto Medzilaborce na realizáciu prvej etapy projektu Warholcity – zmena imidžu mesta , ktorého cieľom je rozvoj cestového ruchu. Financie získala samospráva z grantovej schémy na podporu cestovného ruchu. V meste vymieňajú autobusové zastávky a menia fasády budov tak, aby pripomínali tvorbu kráľa pop-artu Andyho Warhola.
„Budú sa opakovať štyri základné motívy warholovskej tvorby – campbellovka, kvety, odtlačky topánok a jeho tvár. Budú vyhotovené vo viacerých farebných variáciách tak, aby sa dali zakomponovať do prostredia,“ uviedol Adrián Kaliňák z Mestského úradu v Medzilaborciach.

Umelecká zbierka Múzea moderného umenia Andyho Warhola síce láka obdivovateľov pop-artu z celého sveta, no nevyhovujúca infraštruktúra a nedostatok potrebných informácií vo svetových jazykoch sú brzdou návštevnosti Medzilaboriec. Návštevníci zo zahraničia sa napríklad sťažujú, že v rámci regiónu je málo kempingov, ktoré by im vyhovovali. Mnohí preto radšej využijú kempingy na poľskej strane hranice, ktoré sú lepšie vybavené najmä po hygienickej stránke, ale sú aj bezpečnejšie.

Cieľom druhej etapy projektu s nákladmi zhruba 30 miliónov korún bude komplexná rekonštrukcia miestnych komunikácií, oprava verejného osvetlenia a vybudovanie miniskanzenu v areáli miestneho amfiteátra a podobne. Ďalší projekt počíta tiež s vybudovaním mestského informačného strediska.

Medzilaborecká samospráva sa podieľa aj na príprave tretej etapy projektu. Tá sa dotkne skvalitnenia súčasných možností kultúrneho a športového vyžitia domácich aj návštevníkov mesta. Pôjde v nej o obnovu miestnej plavárne, telocviční a lesoparku.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

PREŠOV: Diela Andyho Warhola ostanú na svojom mieste

PREŠOV 4. augusta 2004 (SITA) – Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach sa nebude sťahovať. K takejto dohode dospeli predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík a primátor Medzilaboriec Mirko Kaliňák. Múzeum sídli v časti budovy Mestského kultúrneho strediska, ktorá je majetkom radnice. Medzi oboma subjektmi došlo k dohode, že približne 55 percent plochy kultúrneho stánku mesto predá krajskej samospráve za symbolickú jednu korunu.

Samosprava podporuje presťahovanie múzea Andyho Warhola

Povodný názov: PSK podporuje myšlienku presťahovania múzea Andyho Warhola
Prešovský samosprávny kraj (PSK) podporuje myšlienku presťahovať Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach do energeticky menej náročných priestorov. povedal to dnes na tlačovej besede v Prešove predseda PSK Peter Chudík. Múzeum bolo od svojho vzniku v roku 1991 umiestnené v budove Mestského kultúrneho strediska, ktorá je majetkom mesta Medzilaborce.

Pod Pyrenejami výstava o Warholovi

Andy Warhol – Ja pochádzam odnikiaľ je názov výstavy, ktorú v piatok 8. októbra 2010 sprístupnili v cisterciánskom opátstve vo francúzskom Escaladieu, v departmente Horné Pyreneje. Výstava hovorí o pôvode, živote, tvorbe a umeleckom odkaze Andyho Warhola, ktorého rodičia pochádzali z Mikovej v okrese Stropkov. Na jej príprave pracovali predstavitelia Prešovského samosprávneho kraja (PSK) a Generálnej rady Horných Pyrenejí takmer dva roky. Ako informovala hovorkyňa prešovskej župy Veronika Fitzeková, súčasťou vernisáže budú videoprezentácie a dokumenty zamerané na tému výstavy, predstavené budú fragmenty kultúry a podobne.

Múzeum Andyho Warhola má 20 rokov

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach oslávi v roku 2010 20. výročie svojho založenia. Jeho ambíciou je pripraviť novú koncepciu dramaturgie s prihliadnutím na širšie poňatie popu. Kurátor múzea Michal Bycko uviedol, že návštevníkom chcú ponúknuť multimediálne umenie, v ktorom sa pop-art prelína s popovou muzikou, ktoré v 50. rokoch valcovali svet. Múzeum sa chce širšie venovať aj etnografickému a národopisnému skúmaniu rodiny Warholovcov. Nechce byť len galériou obrazov, ale svojim hosťom chce ponúknuť bohatú zbierku artefaktov, ktoré patrili umelcovi a získať čo najviac informácií o jeho pôvode.