Vzostupy a pády meny

Dňa 30. 9. 2010 o 14.00 bude v Slovenskom národnom múzeu v Martine slávnostne otvorená výstava Vzostupy a pády meny – menové reformy, odluky, rozluky a iné pohromy v 20. storočí.
Výstava Národnej banky Slovenska podrobne mapuje dejinné udalosti v historickom priestore strednej a východnej Európy, ktoré mali dopad na meny používané od čias rakúsko-uhorskej monarchie, cez vznik a zánik jednotlivých štátov, či politických a vojnových zmien, ktoré viedli k menovým otrasom počas minulého storočia. Výstavu ocenia najmä odborníci a numizmatici, ale aj široká verejnosť a študenti so záujmom o históriu vývoja platidiel za posledných sto rokov v našej oblasti.
Pre verejnosť bude výstava Vzostupy a pády mien prístupná od 1. októbra do 22. novembra 2010 v priestoroch SNM v Martine – Etnografickom múzeu, Malá hora 2.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Knižnica predstavuje vývoj platidiel za posledných sto rokov

Žilinská krajská knižnica predstavuje históriu vývoja platidiel v strednej a východnej Európe za posledných sto rokov. Výstava Vzostupy a pády mien mapuje udalosti, ktoré mali dopad na meny používané od čias rakúsko-uhorskej monarchie, cez vznik a zánik jednotlivých štátov či politické a vojnové zmeny, ktoré viedli k menovým otrasom počas minulého storočia. Dokumenty, mapy, dobové fotografie, kurzové prevody, akcie či vkladné knižky dokumentujú dramatické zmeny menových systémov a ich dopady na životy obyčajných ľudí.

Na Bratislavský hrad zavíta Björnson

Svetoznámy Nór Björnstjerne Björnson zavíta na Bratislavský hrad. Unikátne dokumenty o svetoznámom nórskom básnikovi, prozaikovi, dramatikovi, publicistovi, politikovi a nositeľovi Nobelovej ceny za literatúru vystavia Nórska národná knižnica a Slovenská národná knižnica (SNK) na Západnej terase Bratislavského hradu od štvrtka 28. októbra 2010. Spoločná nórsko-slovenská výstava pod názov Pocta Björnstjerne Björnsonovi priblíži pri príležitosti 100. výročia smrti osobnosti unikátne dokumenty o jeho živote a diele, agentúru SITA o tom za organizátorov výstavy informoval Juraj Caránek z agentúry Seesame.

Martinské polygrafissimo – V SNM už na Jána

V tomto roku si pripomíname 135. výročie od vzniku Kníhtlačiarskeho účastinného spolku v Turčianskom sv. Martine. Toto malé mesto jeho založením dostalo do vienka základ budúceho pozoruhodného rozvoja tlače, knihy i priemyslu. Myšlienka predstaviť prácu typografov a kníhtlačiarov v rozpätí od jej začiatkov v predminulom storočí až k horúcej súčasnosti, dnes tiež už 60-ročnej a. s. Neografia je pretavená do pripravovanej výstavy.