Vznik ČSR by sme si mali pripomínať ako štátny sviatok

Plagát pri príležitosti vzniku ČSR, zdroj: net

Vznik Československa je taký významný medzník v histórii slovenského národa, že by sme si ho mali podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca pripomínať na úrovni štátneho sviatku a to napríklad na úkor Dňa Ústavy SR. Ako povedal Štefanec pre agentúru SITA, väčším pripomínaním si vzniku Československa by sme prejavili úctu takým osobnostiam slovenského národa, ako bol Milan Rastislav Štefánik. Pre Slovákov znamenalo Československo podľa Štefanca prvý dotyk s demokraciou a možnosť nového kultúrneho rozvoja. „Bol to začiatok vzdelanostného rozvoja. Začala rásť inteligencia,“ povedal. Prijatie Martinskej deklarácie 30. októbra 1918 podľa Štefanca legalizovalo vznik Československa a bolo kľúčovým pre ďalší rozvoj.

Vznik prvej Československej republiky bol podľa podpredsedníčky NR SR Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD) pre Slovákov výrazným medzníkom v dejinách . „Jej vznik totiž zabezpečil pevné a medzinárodne uznané hranice Slovenska,“ povedala pre agentúru SITA. Zároveň upozornila na dôležitosť prijatia základného dokumentu zrodu a konštituovania Česko-Slovenska – Martinskej deklarácie. “Deklarácia slovenského národa patrí medzi kľúčové dokumenty zrodu československého štátu. Navyše martinské udalosti sa odohrávali nezávisle od pražských, pretože počas zasadnutia signatári deklarácie nevedeli o vzniku ČSR,“ povedala.

Bez vzniku Československa by podľa poslanca NR SR Daniela Krajcera (SaS) pravdepodobne nebolo ani samostatné Slovensko. „Príčiny vzniku spoločného štátu a neskôr rozpadu sú rozdielne, výsledok je v oboch prípadoch pozitívny. Máme možnosť rozhodovať sami o sebe,“ povedal pre agentúru SITA.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

1. september – Deň Ústavy Slovenskej republiky

Na Slovensku je Deň Ústavy SR štátny sviatok. Prvého septembra 1992 na 5. schôdzi Slovenskej národnej rady (SNR) prijali Ústavu Slovenskej republiky, najvyšší zákon suverénneho nezávislého štátu. Tretieho septembra 1992 ju na Bratislavskom hrade podpísal predseda SNR Ivan Gašparovič a predseda vlády Vladimír Mečiar.

Uplynulo 90 rokov od vzniku Slovenskej republiky rád

16. júna 2009 uplynulo 90 rokov od vytvorenia Slovenskej republiky rád. “Vznik národných štátov na troskách Habsburskej monarchie roku 1918 maďarská politika neakceptovala. Pre Maďarov vychovávaných desaťročia v šovinistickom duchu, v pocite ´pánov a strážcov´ Karpatskej kotliny nastala priam bezvýchodisková situácia. Na rozdiel od politických hnutí podrobených národov si totiž nikdy nevybudovali alternatívu k uhorskému štátu,” povedal pre SITA historik Martin Lacko. Nepredstaviteľnou bola pre nich možnosť straty slovenských území (tzv. Felvidék). Vznik ČSR v októbri 1918 preto maďarskí politici podľa neho považovali len za provizórium, za „dočasnú okupáciu Felvidéku“.

Archív národného múzea odhalí v piatok svoje bohatstvá

Verejnosti bežne nedostupné bohatstvo Archívu Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave sprístupnia v piatok 11. septembra 2009. Pri príležitosti medzinárodného Dňa európskeho kultúrneho dedičstva a Dňa otvorených dverí v archívoch sa od 10:00 do 16:30 otvoria aj brány sídla Archívu SNM na Žižkovej 16 v bratislavskom podhradí. Ako pre agentúru SITA povedala Elena Machajdíková z Archívu SNM, “vzhľadom na osobitné postavenie a mimoriadny význam Slovenského národného múzea je jeho archívne bohatstvo špecifické, rozmanité a pestré, obsahuje archívne dokumenty od konca 14. storočia do súčasnosti”.

Odpovede

  1. suhlasim. keby nebolo tejto

    suhlasim. keby nebolo tejto udalosti, niet Slovenskej republiky. to si asi malo kto uvedomuje.

Comments are closed.