Vzhľad Halenárskej ulice v Trnave vrátia o sto rokov dozadu

Obrázok k článku

Mesto Trnava už má stavebné povolenie na rekonštrukciu Halenárskej ulice. Vzhľad jednej z najstarších ulíc v meste sa vráti o storočie dozadu, terajší asfalt nahradia vejárovito kladené čadičové kocky. Historickému výrazu ulice napomôže aj použitie lámp verejného osvetlenia klasického vzhľadu, rovnako aj lavičiek a ďalšieho mobiliáru. Nahradenie asfaltu dlažobnými kockami nie je v Trnave novinkou, radnica tento spôsob použila v minulosti aj na Hviezdoslavovej ulici.

V rozpočte Trnavy je na rekonštrukciu Halenárskej ulice vyčlenených 1,3 milióna eur, konečnú cenu určí výsledok verejného obstarávania. Vedenie mesta ráta s kompletnou obnovou ulice vrátane sadových úprav a mobiliáru ešte v tomto roku.

Halenárska ulica je súčasťou mestskej pamiatkovej rezervácie, v minulosti bola na jej južnom konci jedna zo štyroch vstupných brán do mesta. Jej súčasťou sú palácové objekty v severnej časti, meštianske dvojpodlažné domy v strede, ale aj prízemné pôvodne remeselnícke domčeky s veľkorysými dvormi. Na Halenárskej ulici v Trnave stojí aj synagóga status quo z roku 1890, ale aj budova, ktorú si tesne pred novembrom 1989 postavil Okresný výbor Komunistickej strany Slovenska. Komunisti si budovu dlho neužili, už roky slúži Materiálovo – technologickej fakulte Slovenskej technickej univerzity.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Mesto Trnava predáva národnú kultúrnu pamiatku

Meštiacky dom na Hviezdoslavovej ulici č. 6 v Trnave ponúka jeho majiteľ mesto Trnava na predaj v obchodnej verejnej súťaži. Budova je národnou kultúrnou pamiatkou, je však schátraná a potrebuje obnovu. „Ide o stredoveký objekt, renesančne prestavaný, pričom posledná úprava tu bola robená v roku 1900. Budova je v súčasnosti prázdna a jej stav si vyžaduje komplexnú obnovu v súlade s kritériami stanovenými pamiatkarmi,“ uviedol pre agentúru SITA Milan Kazimír z Krajského pamiatkového úradu v Trnave.