Vzácny ranobarokový oltár premiestnia

Rozoberanie oltára Snímanie z kríža zdroj:tvnoviny.sk

Najvýznamnejší ranobarokový oltár na Slovensku Snímanie z kríža premiestnia na inú stenu Katedrály svätého Emeráma na Nitrianskom hrade. Dôvodom je, že pod oltárom reštaurátori našli stredovekú fresku, ktorá nemá obdobu v strednej Európe. Medzinárodná odborná komisia rozhodla, že freska zo 14. storočia zostane na svojom mieste a oltár sa presunie na opačnú stranu dolnej lode chrámu. „Obidve tieto významné pamiatky sa tak budú prezentovať verejnosti. Freska sa nasvieti a dá sa k tomu určitá legenda, aby návštevník rozumel, o čo ide,“ povedal pre agentúru SITA nitriansky diecézny biskup Viliam Judák. Niekoľko ton vážiaci mramorový oltár z roku 1662 v súčasnosti leží rozobratý na zemi v dolnej lodi chrámu.

V zhruba 15-člennej komisii boli odborníci z Maďarska, Rakúska, Česka a Slovenska. „Uzniesli sa na tom, že freska zostane a pamiatkový úrad má k tomu vydať úradné nariadenie. Bola tu aj pani generálna riaditeľka Pamiatkového úradu SR Katarína Kosová, ktorá sa vyjadrila, že sa pridržia tohto rozhodnutia,“ povedal Judák. Krajský pamiatkový úrad v Nitre doteraz presadzoval, aby sa freska opäť prekryla oltárom. Biskupstvo ju chcelo prezentovať verejnosti. Vedúci reštauračných prác v katedrále Vladimír Plekanec bol zástancom riešenia, aby oltár zostal na svojom mieste a premiestnila sa freska. Hovorilo sa dokonca aj o možnosti vytvorenia veľkoplošnej fotografie z fresky. Definitívnu bodku za úvahami dalo rozhodnutie medzinárodnej komisie.

Freska zobrazuje Mariánsky cyklus a je výnimočná kvalitou výtvarného prejavu a tiež svojou kompozíciou. Dva výjavy sú tu spojené do jedného celku, čo je v našom prostredí dosť neobvyklé – smrť Panny Márie a korunovanie Panny Márie Kristom na nebesiach. Ide o dielo talianskeho umelca z najšpičkovejšieho prostredia. „Takúto fresku v strednej Európe nenájdete. Najbližšie by ste sa mohli s podobnou freskou stretnúť jedine v strednom Taliansku. Na Slovensku k nej paralelu nemáme,“ vyjadril sa pred časom Plekanec. Na vedľajšej stene pri veľkej freske reštaurátori objavili fragment ďalšej fresky, ktorá je ešte o zhruba 50 rokov staršia. Táto sa však odkrývať nebude, pretože by to poškodilo barokovú výzdobu katedrály.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V Katedrále sv. Emeráma objavili najstaršie pastofórium v Uhorsku

Najstaršie pastofórium v celom bývalom Uhorsku sa podarilo objaviť pri reštaurovaní Katedrály svätého Emeráma na Nitrianskom hrade. Schránka na prechovávanie Sviatosti oltárnej sa nachádzala v hornej lodi chrámu pod ozdobou, preto ju predtým nebolo vidieť. Pochádza z roku 1497 a s najväčšou pravdepodobnosťou ju zhotovili majstri z Florencie. Na území bývalého Uhorska sa nachádzajú len štyri renesančné pastofóriá, nitrianske je z nich najstaršie.

V Jeruzaleme odhalili vzácnu fresku z 12. storočia

V Izraelskom múzeu v Jeruzaleme verejnosti prvýkrát predstavili časť vzácnej fresky z 12. storočia, ktorá zobrazuje Ježiša, Pannu Máriu a Jána Krstiteľa. Stalo sa tak v pondelok 26. júla 2010 pri príležitosti znovuotvorenia múzea po trojročnej renovácii. Freska, ktorú objavili v roku 1999 v hrobke Panny Márie v Getsemanskej záhrade, mohla byť podľa odborníkov pôvodne až deväť metrov vysoká. Do dnešných dní sa z nej však zachovala iba spodná časť zobrazujúca nohy. V okolí Jeruzalema sa doteraz našli iba dve ďalšie podobné fresky, ostatné podľa archeológov zničili Saladinove vojská, ktoré dobyli Jeruzalem v roku 1187.