Vzácny drevený chrám opäť v Bardejovských Kúpeľoch

V Bardejovských Kúpeľoch sa v sobotu 22. októbra konala posviacka zrekonštruovaného a nanovo postaveného dreveného gréckokatolíckeho Chrámu Ochrany Presvätej Bohorodičky, ktorý pochádza z roku 1730 a pôvodne stál v Mikulášovej. V roku 1931 bol prenesený do skanzenu v Bardejovských Kúpeľoch. Chrám bol pred dvomi rokmi úplne rozobratý a v tomto roku nanovo postavený po dôkladnej rekonštrukcii. Posviacku vykonal prešovský eparcha Mons. Ján Babjak, SJ. Bol posvätený aj nový ikonostas, na ktorom ikony napísala Emília Dankovčíková z Košíc. Súčasťou obradu bol aj liturgický sprievod okolo chrámu s relikviami blahoslaveného biskupa mučeníka Vasiľa Hopka.
Pred svätou liturgiou otca biskupa privítal bardejovský protopresbyter Jozef Zorvan. Vydarená rekonštrukcia a obnova dreveného chrámu z Mikulášovej, ktorá bola financovaná z rozpočtu Prešovského samosprávneho kraja, je tým najvhodnejším darom k tohoročným oslavám 40. výročia Múzea ľudovej architektúry v Bardejovských Kúpeľoch, najstaršieho skanzenu na Slovensku.
Na slávnosti sa zúčastnili vzácni hostia, medzi nimi predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík a ďalší.
Chrám bude slúžiť ako sakrálny objekt gréckokatolíckej cirkvi, farnosti Bardejov – Vinbarg.

TKKBS.sk

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Skanzen Múzea ľudovej architektúry v Bardejovských kúpeľoch

Návštevníci Bardejovských kúpeľov si môžu počas veľkonočných sviatkov naplánovať prehliadku skanzenu. Ako informoval tlačovú agentúru SITA lektor Múzea ľudovej architektúry Andrej Holtman, okrem Veľkého piatku budú mať otvorené počas troch sviatočných dní. Hostí tu radi privítajú v sobotu, v nedeľu aj v pondelok. Návštevné hodiny určili od 9:30 do 15:00. V nedeľu 4. apríla tu bude aj svätá liturgia v gréckokatolíckom drevenom chráme Ochrany Presvätej Bohorodičky. Postavili ho pred 380 rokmi v Mikulášovej a nedávno ho zrekonštruovali. Bohoslužba sa začne o 9:30. Po odchode veriacich sa brána s voľným vstupom do kostolíka uzatvorí a chrám bude prístupný ako súčasť skanzenu.

Drevený chrám zrenovovaný a nanovo posvätený

Prvú komplexnú rekonštrukciu má za sebou drevený chrám sv. Paraskievy v obci Potoky v okrese Stropkov, ktorý tu postavili v roku 1773 a dostal sa aj do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Investičné náklady na renováciu tejto jedinečnej kultúrnej pamiatky vyšli na viac ako 200-tisíc eur. Úrad vlády SR prispel sumou 91 tis. €, Ministerstvo kultúry SR poskytlo dotáciu 25 tis. € a z Nadácie VÚB získali grant 83 tis. € z programu Poklady môjho srdca. V nedeľu 26. septembra 2010 arcibiskup Ján Babjak v obnovenom chráme slúžil sv. liturgiu a nanovo slávnostne posvätil chrám.