Vzácny autoportrét da Vinciho vystavujú pri Turíne

Obrázok k článku, zdroj: net

Vzácny autoportrét talianskeho umelca a vynálezcu Leonarda da Vinciho, ktorý v minulosti vystavili len dvakrát, si ľudia v súčasnosti môžu pozrieť neďaleko Turína. Dielo renesančného maliara, hudobníka, sochára a architekta je súčasťou výstavy Leonardo: The Genius and the Myth. Otvorili ju len pred niekoľkými dňami, konkrétne vo štvrtok 17. novembra v bývalej kráľovskej rezidencii Reggia di Venaria zo 17. storočia. Obraz, ktorý je poistený na 50 miliónov eur, je umiestnený za špeciálnym sklom so senzormi pohybu. Ľudia si ho budú môcť pozrieť až do 29. januára. Výstava ponúka aj ďalších 30 diel od tohto umelca.

Autoportrét inak skladujú v turínskej Kráľovskej knižnici, kde ho vystavili v roku 1929 a 2006. Dielo je v zlom stave a tak jeho častejšie vystavovanie nie je možné. Každopádne, v máji 2019 by malo byť súčasťou veľkej výstavy vo francúzskom Amboise, ktorú pripravujú pri príležitosti výročia 500 rokov od smrti umelca. Leonardo da Vinci sa narodil 15. apríla 1452 v mestečku Vinci pri Florencii a zomrel 2. mája 1519 v spomenutom Amboise. 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V mestskej knižnici objavili Da Vinciho rukopis

Vo verejnej knižnici v západnom Francúzsku našli dlho zabudnutý rukopis renesančného génia Leonarda Da Vinciho. Zažltnutý papier spolu s ďalšími tisíckami dokumentov venoval v roku 1872 zberateľ Pierre-Antoine Labouchere mestu Nantes. Rukopis predstavuje už druhú vzácnu položku, ktorú v darovanej zbierke našli. V roku 2008 v nej odhalili dovtedy neznámy notový zápis Wolfganga Amadea Mozarta.