Výtvarníkov v kaštieli v Moravanoch nahradili bezdomovci

Obrázok k článku

Pozemok pod chátrajúcou národnou kultúrnou pamiatkou vlastní spoločnosť advokáta Jána Majlinga, asistenta poslankyne Renáty Zmajkovičovej

– Upozorniť na žalostný stav kaštieľa v Moravanoch nad Váhom chce viacerými aktivitami študentka Kristína Bartošeková. Spoločne s ďalšími dobrovoľníkmi bude v sobotu 11. apríla upratovať priľahlý lesopark. Ak príde dosť ľudí, začnú čistiť aj interiér kaštieľa. V pláne má aj ďalšie podujatia s cieľom rozprúdiť diskusiu o našom vzťahu ku kultúrnemu dedičstvu.

Kaštieľ v Moravanoch nad Váhom neďaleko Piešťan je národnou kultúrnou pamiatkou, v minulosti slúžil ako miesto tvorivých pobytov pre výtvarníkov. Fond výtvarných umení ho predal, čím odštartoval začiatok konca kedysi impozantného objektu. “Kaštieľ je momentálne v otrasnom stave. Je v ňom obrovské množstvo odpadu. Do jednej z chodieb sa nasťahovali bezdomovci. Práve v tejto časti sa ani nedá zdržiavať, pretože si z bývalých izieb spravili aj toaletu,“ priblížila terajší stav pamiatky Bartošeková. Po návšteve kaštieľa sa rozhodla, že nezostane len pri internetových diskusiách a skúsi s tým niečo urobiť. V sobotu to bude prvá brigáda, nasledovať by mala výstava fotografií o kaštieli, ktorá má miestnym ukázať, o čo postupne prichádzajú. V pláne má aj workshop s deťmi z miestnej základnej školy. “Na celú vec mám, samozrejme, triezvy názor, takže nečakám, že okamžite niečo zmením. Myslím si však, že je veľmi dôležité začať o tomto konkrétnom probléme diskutovať, pretože terajším prístupom postupne naše kultúrne dedičstvo stratíme,“ skonštatovala Bartošeková.

Starosta Peter Hulman je aktivitám Kristíny Bartošekovej naklonený, obec dokonca už začala s upratovacími prácami v lesoparku. Moraviansky kaštieľ sa dostal do vlastníctva dvoch občanov Slovinska, ktorí však o nehnuteľnosť nejavili veľký záujem. Keďže nesplácali v rodnej krajine úver, kaštieľ sa snaží predať inštitúcia, ktorá im peniaze poskytla. Konalo sa už niekoľko verejných dražieb v Slovinsku, no kaštieľ sa predať nepodarilo. Pozemok pod kaštieľom a v jeho okolí podľa internetového katastrálneho portálu vlastní slovenská firma, jediným spoločníkom a konateľom v nej je advokát Ján Majling, asistent poslankyne Národnej rady SR Renáty Zmajkovičovej.

Renesančný poschodový kaštieľ vznikol koncom 16. storočia spojením starších samostatných budov. V 18. storočí prešiel barokovými úpravami, v 19. storočí kaštieľ nadstavili a vrátili mu renesančný vzhľad. Poslednou väčšou prestavbou kaštieľ prešiel v 60. rokoch minulého storočia, keď bol upravený pre potreby výtvarných umelcov. V Moravanoch nad Váhom sa konali známe medzinárodné sochárske sympóziá.

Dobrovoľníci sa zaktivizovali aj pri záchrane neogotického kaštieľa v Galante či zámku v Hlohovci. Tieto nehnuteľnosti patria mestám, ktoré na ich kompletnú obnovu nemajú peniaze. Aktivisti sa snažia aspoň po maličkých krôčikoch zachraňovať tieto pamiatky.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články