Vystavujú vyše dvadsať predmetov z misie Apollo 11

Pri príležitosti 40. výročia pristátia prvej ľudskej posádky na Mesiaci sa v Kennedyho vesmírnom stredisku koná výstava s vyše dvadsiatimi artefaktmi. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) sa v roku 1969 vôbec nesústredil na archivovanie memorabílií z misie, preto boli mnohé predmety “stratené” a zabudnuté s výnimkou niekoľkých, ktoré vystavujú v múzeu Smithsonian vo Washingtone.

NASA sa totiž predtým zameriaval na vzdelávanie záujemcov a záujemkýň pomocou technologických zariadení, ako napríklad letový simulátor. Vedúci výstavy Doug Fisher tak od príchodu do NASA v roku 2008 eviduje približne dvetisíc predmetov, predtým považovaných za “vesmírny odpad”. Práve výber z nich uvidia návštevníci a návštevníčky výstavy. Medzi nimi je palubný denník misie Apollo 11 s rukopisnými poznámkami astronautov ako “pristátie v Apolle je KATASTROFA!”, a medaila, ktorú posádka dostala za úspešný návrat. Návštevníci a návštevníčky uvidia aj odtlačky rúk astronautov, na základe ktorých im vyrobili rukavice, škatule na mesačné kamene, či videokameru použitú na vysielanie z vesmíru, súpravu na opravu vesmírneho skafandra či manuál vo veľkosti kreditnej karty, ktorý nosili astronauti stále pri sebe, s inštrukciami na rôzne aktivity – ako zbierať mesačné kamene či ako upevniť americkú vlajku na mesačnom povrchu. Nie všetky vystavené veci sa na verejnosti objavia po prvý raz, napríklad kabína Apolla 11. Týždeň pred otvorením výstavy našiel Fisher kúsok, o ktorom sa domnieva, že je to záložný skafander Neila Armstronga. Na jeseň vystavia aj vesmírny skafander, ktorý bol spolu s ďalšími dvoma pripravený pre Eugena Cernana. Ten vykročil na Mesiac v poradí ako jedenásty človek.


Okrem výstavy sa konalo niekoľko ďalších podujatí, napríklad aukcia memorabílií misie Apollo 11. V newyorskej sieni ponúkli zhruba 350 predmetov, vrátane letového plánu, Armstrongovho tréningového skafandra či kefku na čistenie šošoviek fotoaparátu, v ktorej ešte zostalo niekoľko zrniek lunárneho prachu.


Historická misia Apollo 11 odštartovala 16. júla 1969. Prví ľudia, Neil Armstrong a Buzz Aldrin, vystúpili na povrch Mesiaca o štyri dni neskôr. Trojčlenná posádka sa na Zem vrátila 24. júla 1969.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene oslávi 60 rokov

BRATISLAVA 7. júna (SITA) – Šesťdesiat rokov od otvorenia prvej expozície Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene pripomenie verejnosti od stredy výstava Zvolenskí zberatelia vystavujú. Ako agentúru SITA informovala Mária Šorecová z Lesníckeho a drevárskeho múzea, výstavu slávnostne otvoria v stredu o 16:00 a až do 18. júla ponúknu svojim návštevníkom zbierky rôznych predmetov. V sídle múzea na Námestí SNP 31 vo Zvolene predstaví výber z viac ako 50 kolekcií 34 zvolenských zberateľov. Chýbať nebudú známky, nálepky zo zápaliek, pohľadnice, no ani medaily, odznaky, telefónne karty, kalendáre, papierové vreckovky, etikety či obaly z potravín. Medzi zaujímavosťami by mali byť aj miniatúrne knihy, kuchárky, náprstky, či pivné suveníry. Výstava bude otvorená denne od utorka do piatka a v nedeľu od 9:00 do 17:00.