Vystavia zrenovovanú repliku uhorskej koruny

V pondelok 27. septembra 2010 bude od 15:00 v priestoroch Katedrály svätého Martina vystavená zrenovovaná a pozlátená replika uhorskej koruny, ktorá bola dočasne zložená z hrotu chrámovej veže v rámci rekonštrukcie jej poškodeného krovu. Súčasťou výstavy bude aj expozícia dokumentov nájdených v korune a fotodokumentácie z priebehu reštaurátorských prác. Koruna bude vystavená približne týždeň.

V rámci rekonštrukčných prác na veži bratislavskej Katedrály svätého Martina sňali v auguste reštaurátori z hrotu veže pozlátenú korunu. Náročný dvojhodinový manéver sa začal vyzdvihnutím koruny z hrotu veže a pokračoval jej spustením pomocou horolezcov, z ktorých jeden korunu počas celej operácie istil. Približne 150-kilogramová koruna z medeného plechu je vysoká 164 centimetrov, hrana jej podušky meria 120 cm. Naposledy bola koruna z veže spustená v roku 1905 a pozlátená v dielňach zlatníckej firmy Mórica Weinstabla, potom s veľkým úspechom vystavená v dóme v auguste toho istého roka.


Po spustení repliky uhorskej koruny z hrotu veže Katedrály svätého Martina objavili reštaurátori v jej útrobách unikátny dokument. Do pevne zacínovaného medeného puzdra boli podľa očakávania zrolované dobové noviny z roku 1905, keď bola koruna naposledy spustená, a z toho istého obdobia tiež listina s menoslovom štátnych i cirkevných autorít. Prekvapením bola podobná listina z roku 1846 spolu s nemeckým plagátom predstavenia v Mestskom divadle 13. novembra toho istého roku. Celkom neočakávaným však bol nález sčasti obhoreného pergamenu datovaného do roku 1785. Vyplýva z neho, že bol uložený v predchádzajúcej korune, ktorá Dóm završovala až do júna roku 1833, keď sa spolu s horiacou vežou zrútila na Kapitulskú ulicu. Listinu s menami Márie Terézie, Jozefa II. či menoslovmi mestskej rady a dómskej kapituly zrejme z plameňov zachránili iba v poslednej chvíli.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Stav veže Kostola sv. Jakuba je viac než havarijný

LEVOČA 5. októbra 2001 (SITA) – Stav veže Kostola sv. Jakuba je viac ako havarijný,“ uviedol na dnešnej tlačovej besede vedúci Oblastného reštaurátorského ateliéru (ORA) v Levoči Ivan Tkáč. Prieskum veže, ktorý vykonali tohto roku pracovníci ORA potvrdil vysoký stupeň poškodenia celých kamenných blokov. Spolu s prieskumom urobili reštaurátori šablóny a sadrové odliatky najviac poškodených prvkov, ktorým hrozí vypadnutie zo steny. Súčasťou prieskumu bolo aj zameranie celej veže, ktoré doteraz neexistovalo.

Stratenú historickú listinu našiel zvedavý farár

Stratenú listinu spred tristo rokov, ktorou sa magistrát Trnavy zaviazal uctievať si Pannu Máriu Trnavskú, objavil nedávno náhodou pri rekonštrukcii trnavskej fary farár Marcel Kubinec. Po prvýkrát ju ukázal verejnosti počas dnešného otvorenia výstavy o patrónke mesta. Sprístupnená však bola len pár minút, potom putovala naspäť do farského archívu.

Odpovede

  1. Vystavia zrenovovanú repliku uhorskej koruny

    Dómska koruna bude vystavená aj budúci týždeň

    BRATISLAVA 1. októbra (SITA) – Pre veľký záujem verejnosti bude zreštaurovaná a pozlátená koruna z bratislavského Dómu sprístupnená aj budúci týždeň od pondelka do soboty od 9:00 do 11:30 a potom od 13:00 do 16:30. Záujemcovia budú môcť vidieť korunu ešte aj v nedeľu 10. októbra od 13:30 do 16:30. Koruna je vystavená od 27. septembra v Katedrále svätého Martina v Bratislave. Ide o pozlátenú repliku uhorskej koruny z hrotu chrámovej veže. Súčasťou výstavy je aj expozícia dokumentov nájdených v korune a fotodokumentácie z priebehu reštaurátorských prác.

Comments are closed.