Vystavia grafiky s podobou európskych miest spred 300 rokov

BRATISLAVA 28. februára 2004 (SITA) – Od budúceho týždňa otvorí v Bratislave Slovenské národné múzeum (SNM) spolu s banskoštiavnickým Slovenským banským múzeom (SBN) novú výstavu Európske mestá v premenách času. Expozícia určená najmä pre študujúcu mládež, ale i kultúrnu i odbornú verejnosť, bude mať vernisáž v SNM na Vajanského nábreží vo štvrtok, 4. marca, o 15:00. Takmer 120 grafík dopĺňa 70 kníh zo 16. až 19. storočia. Výstava poukazuje na krásu a význam vyobrazenia mesta v grafickom umení minulých stáročí a súčasne umožňuje divákovi predstaviť si, ako vyzerali Viedeň, Budapešť, Paríž, Londýn pred tristo rokmi a porovnať ich s dneškom. Vystavené celky budú patriť najstaršiemu vyobrazeniu slovenských miest a pevností z čias tureckej expanzie, tvorbe slovenského kartografa a rytca Samuela Mikovíniho či litografiám z umeleckej knižnice v Hildbergu. Raritou bude pohľad na New York ešte ako na pokojnú zátoku s loďkami, bez Sochy slobody a mrakodrapov.
Grafické veduty a ilustrácie kníh budú až do 4. apríla aktuálnym príspevkom múzeí a galérií na spoznanie významných európskych miest v rámci vstupu Slovenska do EÚ. Podobný výstavný projekt mal svoju premiéru s úspešnou odozvou už minulý rok v SBN – Galérii J. Kollára. Preto sa kurátorka expozície Mária Čelková zo SBN rozhodla doplniť výstavu z fondov SNM, Múzea Betliar a Múzea vo Svätom Antone a uviesť ju aj v hlavnom meste.
Agentúru SITA informovala Jana Mojžitová z prezentačného a marketingového oddelenia SNM.

(SITA, ra;fa), 0163

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Prezentáciu Bardejovského a Kremnického múzea predĺžia

BRATISLAVA 18. januára 2004 (SITA) – Prezentácia víťazných múzeí prvého ročníka súťaže Múzeum roka v Slovenskom národnom múzeu (SNM) v Bratislave bude otvorená o mesiac dlhšie, a to do konca februára. Ako agentúru SITA informovala Jana Mojžitová zo SNM, dôvodom je veľký záujem návštevníkov. Výstava ponúka prehliadku Šarišského múzea v Bardejove a Múzea mincí a medailí Národnej banky Slovenska v Kremnici.

Hodiny staré aj tristo rokov v SNM

BRATISLAVA 16. mája 2004 (SITA) – Viac ako tristoročné hodiny vystaví od stredy Slovenské národné múzeum (SNM) v Bratislave. Atraktívna zbierka 81 hodín dokumentuje vývoj od 17. do začiatku 20. storočia. Hodinové strojčeky poukazujú na technický pokrok v meraní času a skrinky približujú dávno minulú dobu. Súčasťou expozície je aj hodinárska dielňa a hodinárske náradie zo zbierok Mestského múzea v Bratislave.

Tureckí umelci budú tvoriť pred návštevníkmi SNM

Tureckí autori diel sprístupnených v bratislavskom SNM ponúkajú návštevníkom možnosť pozrieť sa na proces ich vzniku priamo v expozícii: BRATISLAVA 17. júna 2004 (SITA) – Diela dvoch významných tureckých umelcov, Hüsamettina Yivlika a Hikmeta Barutcugila predstavuje od dnes až do 24. júna Slovenské národné múzeum (SNM) v Bratislave. Výstavu Tradičné turecké umenie nájdu záujemcovia o na Slovensku bežne nedostupnú orientálnu kultúru v expozíciách múzea na Vajanského nábreží 2. Zaujímavosťou je, že tureckí výtvarníci budú priamo na výstave tvoriť umelecké diela.

Výstava Majstra Pavla v SNM už len dva dni

BRATISLAVA 18. septembra 2004 (SITA) – Pri príležitosti ukončenia výstavy Majster Pavol z Levoče (21.9.) v Historickom múzeu Slovenského národného múzea (SNM) na Bratislavskom hrade budú expozície otvorené mimoriadne aj v pondelok. Ako agentúru SITA informovala Jana Mojžitová z tlačového oddelenia SNM, otvorené budú expozície na Hrade a taktiež aj v budove Prírodovedného múzea SNM na Vajanského nábreží od 9:00 do 17:00. Výstava kópií najvýznamnejších diel Majstra Pavla na druhom poschodí Hradu bratislavské publikum veľmi zaujala. Pre vysokú návštevnosť ju predĺžili o tri týždne.