Vystavená zbierka diel maliarky Fridy Kahlo sú falzifikáty

Moji starí rodičia, moji rodičia a ja od Fridy Kalho de Rivera

Približne 1200 umeleckých diel a listov slávnej mexickej maliarky Fridy Kahlo vystavených v galérii v mexickom meste San Miguel de Allende sú falzifikáty. Tvrdia to umeleckí experti, podľa ktorých diela určite nie sú pravé. “Dotyčné diela nie sú autentické. Všetky z nich sú podpísané rovnakým spôsobom, zatiaľ čo Frida Kahlo používala rôzne podpisy,” uviedla riaditeľka Múzea Fridy Kahlo Hilda Trujillo. “Táto zbierka nie je ani nikde zdokumentovaná,” dodal Carlos Phillips Olmedo, ktorý spolupracuje so spomínaným múzeom. Majiteľmi zbierky sú obchodníci s umením Carlos Noyola a jeho manželka. Tí však tvrdia, že zbierka, ktorú získali v roku 2005, je pravá. Polícia zatiaľ prípad nevyšetruje, pretože Noyola s manželkou nie sú podozriví z výroby falzifikátov.

Frida Kahlo de Rivera, vlastným menom Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón, sa narodila v roku 1907 a preslávila sa predovšetkým autoportrétmi. V nich spájala prvky pôvodnej mexickej kultúry s realizmom a symbolizmom. Jej manželom bol maliar Diego Rivera, okrem toho bola taktiež milenkou ruského revolucionára Leva Trockého. Zomrela v roku 1954.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Do Dlhej noci múzeí sa zapoja aj historické električky

V Rakúsku bude sobota 2. októbra 2010 patriť Dlhej noci múzeí. V celej krajine sa do akcie zapojí 680 múzeí a galérií. Len vo Viedni ponúkne podujatie vo svojom jedenástom ročníku 107 kultúrnych inštitúcií. Po prvý raz sa do tohto podujatia zapoja aj historické električky, prezentujúce múzeá počas 15-minútovej okružnej jazdy po viedenskom Ringu. Návštevníkov a návštevníčky čaká od 18:00 do 1:00 nočný pohľad na umelecké zbierky, výstavy i expozície v Albertine, Umelecko-historickom múzeu či viedenskom planetáriu.

Zaistili diela známych futuristov, niektoré sú údajne falošné

Falzifikáty známych talianskych futuristov hľadali Taliani na Slovensku. Štátna prokuratúra v Janove vyšetrovala falšovanie umeleckých diel a obrátila sa na slovenský Interpol. V Bratislave sa totiž uskutočnila výstava známych maliarov ako Giacomo Balla, Tullio Crali či Fortunato Depero. Niektoré z diel sú údajne falzifikáty. Zo Slovenska mala výstava putovať do Portugalska. “Interpol Bratislava zistil, že výstava je inštalovaná v Galérii ZOYA v Bratislave,” informovala agentúru SITA hovorkyňa Prezídia PZ Andrea Polačiková. Medzinárodný odbor Generálnej prokuratúry spolu s policajtmi začiatkom decembra zaistili všetkých 78 vystavených obrazov aj niekoľko nevystavených, dodala Polačiková.

Rakúska národná knižnica sprístupní na webe svoje historické zbierky

Rakúska národná knižnica zdigitalizuje v rámci projektu Private Public Partnership takmer pol milióna kníh aj z obdobia Rakúsko-Uhorska, súčasťou je tiež slovanská zbierka. Tá obsahuje približne 50-tisíc pôvodných diel, medzi nimi aj dielo Antona Bernoláka Grammatica Slavica. Všetky diela sprístupní služba Knihy Google a v budúcnosti si tak budú môcť všetci študenti, bádatelia či akademici v ktorúkoľvek dennú či nočnú dobu prehliadať digitalizované tituly knižnice na internete a to z ktoréhokoľvek miesta na svete.

Viedenskému múzeu hrozí strata maľby od Vermeera

Umeleckohistorické múzeum Viedeň možno príde o dielo Alegória maliarstva od Johannesa Vermeera. Rakúske ministerstvo kultúry priznalo, že dostalo žiadosť o vrátenie tohto diela, ktoré múzeum vystavuje od roku 1946. V roku 1940 ho kúpil nacistický diktátor Adolf Hitler. Plánoval ho umiestniť vo svojom múzeu, ktoré chcel postaviť v rakúskom Linzi. Pre múzeum by to bola “bolestivá strata,” povedala o možnej reštitúcii riaditeľka Umeleckohistorického múzea Sabine Haag, ktorá považuje Alegóriu maliarstva za “absolútny klenot”.

Talianska polícia objavila pri razii 19 umeleckých diel

Talianska polícia v sobotu 5. decembra 2009 skonfiškovala diela Van Gogha, Picassa, Cézanna a iných svetoznámych maliarov počas razie v bytoch zakladateľa skrachovanej spoločnosti Parmalat. Cena 19 umeleckých diel, skrytých na povalách a v pivniciach, sa odhaduje na sto miliónov eur. Niektoré z umeleckých diel boli starostlivo zabalené, aby sa nepoškodili, no iné, vrátane Picassových malieb, boli voľne uložené. Polícia v tomto prípade zatiaľ nikoho nezatkla.