Výstavbu supermarketu v pamiatkovej rezervácii mesto Levoča nepovolí

Obnova.sk Fotografia

29. januára 2005 (SITA) – Supermarket v mestskej pamiatkovej rezervácii, vo vnútri mestských hradieb v Levoči, chcel postaviť jeden z obchodných reťazcov. “Je to pre mňa skôr úsmevný zážitok,” uviedol pre SITA primátor Levoče Miroslav Čurilla. Obchodný reťazec prejavil záujem o areál bývalých kasární.Asanáciou týchto kasární by sa podľa nich vytvoril veľmi atraktívny priestor na výstavbu veľkého supermarketu. Takýto zámer nie je podľa primátora v centre Levoče aktuálny. Areál Dukelských kasární získalo mesto bezodplatným prevodom na základe minulotýždňového rozhodnutia vlády.

Obnova.sk Fotografia

Celý areál Dukelských kasární má vyše 15 000 štvorcových metrov. V areáli sa nachádzajú štyri hlavné objekty a ďalšie menšie. “Náš zámer s využitím týchto priestorov ešte nie je celkom vyprofilovaný,” povedal M. Čurilla. Jediné čo je isté je, že objekty potrebujú správcov, pretože ich technický stav si nutne vyžaduje rekonštrukciu. V minulosti slúžili Dukelské kasárne v Levoči ako sklad zdravotníckeho materiálu. Armáda podľa primátora kasárne posledných desať rokov nevyužívala.

Mesto uvažuje o využití objektov pre potreby školstva. “V oblasti školstva máme určitý deficit priestorov,” zdôvodnil M. Čurilla. Záujem o priestory už prejavila Katolícka univerzita, ktorá má v Levoči vysunuté pracovisko. Budovu, ktorá je v najlepšom technickom stave, pravdepodobne získa Rehabilitačné stredisko pre nevidiacich. “Doteraz sú v prenájme v kláštore na Košickej ulici a chcú si vybudovať vlastné stredisko,” uviedol primátor. Toto riešenie je podľa M. Čurillu v súlade s koncepciou mesta. O ďalšiu budovu má záujem ministerstvo vnútra, ktoré tam chce zriadiť štátny archív.

(SITA, pu;ro), foto: archív Obnova.sk

© 2005, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Veža kostola sv. Jakuba na budúci rok už bez lešenia

25. februára 2005 (SITA) – V tomto roku začnú reštaurátori Oblastného reštaurátorského ateliéru (ORA) v Levoči s druhou etapou obnovy veže kostola sv. Jakuba v Levoči. Už v januári začali vyrábať kamenné prvky na vežu. “Hneď ako to dovolí počasie, začneme s výmenou poškodených kamenných prvkov na veži,” uviedol pre SITA riaditeľ ORA Ivan Tkáč.

Ivan L. v kauze Triptych vinný

25. januára 2005 (SITA) – Senát Okresného súdu Bratislava 3 dnes uznal bývalého riaditeľa SIS Ivana L. za vinného z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa v kauze Triptych – Klaňanie troch kráľov.

CHMEL: Pri rozdeľovaní štátnych peňazí sú politické tlaky

Tlaky podľa R. Chmela na rozdelenie peňazí neboli centrálne, ale z regionálnych štruktúr a to nielen z prostredia ANO
26. januára 2005 (SITA) – Existenciu politických tlakov na rozhodovanie pri rozdeľovaní štátnych peňazí z projektu Obnovme si svoj dom dnes priznal minister kultúry Rudolf Chmel. “Nie je to len pri tomto programe, ale aj pri ďalších programoch grantových systémov,” uviedol dnes Chmel pred novinármi.

Slovenskí výtvarníci vystavujú na Morave

24. februára 2005 (SITA) – Výstavu Stretnutie – Setkání sprístupnili verejnosti vo foyeri Klubu kultury v Uherskom Hradišti. Ako agentúru SITA informovala pracovníčka Trenčianskeho osvetového strediska Jaroslava Tichá, svoju tvorbu predstavuje tridsať výtvarníkov z oboch strán hraníc z regiónov Trenčín a Uherské Hradiště. Výstava je pestrá aj rôznorodosťou výtvarných techník zúčastnených autorov.

Matica slovenská by mala získať vybraný majetok štátu

8. februára 2005 (SITA) – Na Maticu slovenskú by mal prejsť od 1. júna vybraný majetok štátu. Takýto návrh zákona pripravil poslanec NR SR František Mikloško, dnes sa ním bude zaoberať Legislatívna rada vlády. Na Maticu by mala prejsť podľa návrhu historická II. budova Matice slovenskej na Mudroňovej ulici v Martine, kde sa nachádza prevažná časť správy Matice slovenskej. Matica by tiež mala získať tzv. Beňuškov dom v Martine, administratívnu budovu v Priekope a kaštieľ v Necpaloch.