Výstava v Átriu Slovenského rozhlasu

Zahraniční Slováci predstavili svoje umelecké diela na dnešnej vernisáži v Átriu Slovenského rozhlasu v Bratislave.
Po 40 rokoch sa na Slovensku prezentuje akademický maliar Pavel Korbeľ, pričom na výstavu prispeli svojimi obrazmi aj jeho dcéra Mária a vnučka Julietta. Expozíciu nazvali Paleta troch generácií a otvoril ju veľvyslanec Švajčiarskej konfederácie v SR Jozef Areger. Jeho prítomnosť nebola náhodná, pretože Korbeľ v roku 1968 emigroval do Švajčiarska. “V tom roku Švajčiarsko prijalo mnoho našich občanov, našli tam nový domov aj podmienky pre svoje uplatnenie a rozvoj,” ocenila minulosť predsedníčka Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Vilma Prívarová.

V podobnom duchu poďakoval Švajčiarsku aj Korbeľ, ktorý mal po absolvovaní Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave v roku 1967 prvú autorskú výstavu v legendárnej a už zaniknutej galérii Cypriána Majerníka. Na Slovensku teda vystavuje po 40 rokoch a vo výbere je prierez jeho dlhoročnej tvorby. Okrem portrétov svojej vnučky Julietty sú tam obrazy z Benátok, ženské akty pri stromoch Nestráviteľné jablko a Hojnosť, kresťanská a iná tematika i pohľady z jeho bydliska v Montreux na Ženevské jazero. Najstaršia maľba je z roku 1950 s názvom Zakamenné na Orave.

Autor získal mnoho medzinárodných ocenení a v roku 1997 mu udelili v Bratislave Poctu ministra kultúry SR za významné maliarske dielo prezentujúce slovenské exilové výtvarné umenie.

Jeho dcéra Mária Korbeľová sa venuje aj módnemu návrhárstvu. Okrem módnych salónov v Miláne, Florencii, Lisabone či Bruseli spolupracovala aj s parížskym svetoznámym módnym domom Yves Laurent. Tu sa prezentuje portrétnymi obrazmi Agamonte, Facie, Tale, Calidus, Alineus, Aidil aj s kvetinovou tematikou Fleur či Verdus.

Máriina 11-ročná dcéra Julietta tiež vyrastala v umeleckom prostredí pri starom otcovi v Ženeve a má už pozoruhodné úspechy. Spolupracovala na niekoľkých knihách a systematicky svojimi obrazmi spestruje jeden obchod s detskými topánkami. Táto tematika je bohato zastúpená na výstave obrazmi Topánky na lúke, Pre Petru, Rozhovor, Opera Paríž, Bonbón, Zajac, Svetelná horúčka, Miláno, Whisky a iné.

V druhej časti večera predstavili knihu ďalšieho slovenského emigranta vo Švajčiarsku, Ivana Lehotského. Mazval ju Moje diery v ementáli a veľvyslanec ju pokrstil syrom ementál.

“Píšem, ako zázračne som dostal švajčiarske občianstvo, o skúsenostiach zo štúdií, ako som robil kariéru ako šofér vozíka na zurišskej stanici, o zážitkoch z pedagogickej praxe i o skúsenostiach z Ríma a Paríža,” predstavil svoje slovensko-nemecké dielo autor. Veľvyslanec potvrdil, že ide o zaujímavé a vtipné čítanie postrehov cudzinca aj pre Švajčiarov. Knihu vydalo slovenské vydavateľstvo Petrus.

Podujatie pripravili Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí, Veľvyslanectvo Švajčiarskej konfederácie a Veľvyslanectvo SR v Berne. Výstavu už videli vo švajčiarskom Berne, v Budapešti a z Bratislavy možno poputuje do iných európskych miest. V Slovenskom rozhlase potrvá do 7. decembra.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Jozef Jankovič – sochy a objekty

Narodil sa roku 1937 v Bratislave. Študoval na VŠVU v Bratislave v sochárskom ateliéri prof. J. Kostku. Od roku 1990 pôsobí pedagogicky na VŠVU, od roku 1994 ako profesor. V rokoch 1990-94 bol jej rektorom. Za svoju tvorbu získal mnoho medzinárodných ocenení a vystavoval na desiatkach významných medzinárodných prehliadok.

Rudolf Fila

Narodil sa 19. júla 1932 v Příbrami na Morave. V roku 1952 maturoval na škole umeleckého priemyslu v Brne (prof. Bohdan Lacina), roku 1958 absolvoval Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave (prof. Ján Mudroch).

Ivan Pavle – Umenie je súčasťou nášho života.

Mrazivé decembrové prechádzky bratislavským Starým Mestom si môžete prežiariť aj výtvarným zážitkom. Galéria NOVA na Baštovej ulici, ktorá už tradične prináša to najlepšie z tvorby súčasných slovenských výtvarných umelcov, tentoraz pozýva na výstavu najnovších malieb Ivana Pavleho.