Výstava ukáže bohatstvo starých pravoslávnych chrámov

Kultúrne bohatstvo stredovekých a neskorogotických pravoslávnych chrámov na území Bulharska a Macedónska priblíži výstava fotografií Zachovaná posvätnosť, ktorú otvorili v utorok 27.7.2010 vo Svätoantonskom kaštieli pri Banskej Štiavnici.


Výstava predstavuje časť z fotografického a dokumentačného materiálu o chrámoch a kláštoroch, ktorý zozbieralo Centrum pre slovensko-byzantské výskumy pri Sofijskej univerzite sv. Klimenta Ochridského pri dvoch projektoch zameraných najmä na nástenné maľby kresťanských chrámov zo 14. až 17. storočia. Štrnáste storočie bolo obdobím, keď sa kresťanské chrámy tešili štedrosti vládcov balkánskych štátov. Vďaka tomu vznikli jedny z najlepších ukážok pravoslávnej monumentálnej maľby. V nasledujúcich storočiach, ovplyvnených prenikaním Osmanskej ríše na Balkáne, sa stavbe a maľovaniu chrámov a kláštorných komplexov venovalo hlavne miestne kresťanské obyvateľstvo. Majstri nástennej maľby čerpali z modelov zo 14. storočia, ale aj z nových tendencií v talianskom a krétskom umení a v umení Východu.


Výstavu Zachovaná posvätnosť pripravilo Múzeum vo Svätom Antone pripravilo v spolupráci s Bulharským kultúrnym inštitútom a Banskobystrickým samosprávnym krajom. Je jedným zo sprievodným podujatí festivalu hudby, poézie a divadla Cap á l´Est a potrvá do 21. augusta 2010.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Prešov: Medzinárodný workshop o ochrane drevených chrámov

Dňa 22.10.2003 sa v Prešove v budove Gréckokatolíckeho kňazského seminára blahoslaveného biskupa mučeníka Pavla Petra Gojdiča začal trojdňový Medzinárodný workshop o ochrane drevených chrámov „Wooden Churches Conservation International Workshop“, ktorý organizujú World Monuments Fund, the Samuel H. Kress Foundation, United States Commission for the Preservation of America’s Heritage Abroad v spolupráci s Gréckokatolíckym biskupstvom v Prešove a Gréckokatolíckou bohosloveckou fakultou Prešovskej univerzity v Prešove.

Gréckokatolícka cirkev zviditeľňuje drevené chrámy

11. júla 2008 – Zápis drevených chrámov v Bodružali a Ladomirovej (okres Svidník) do Zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO, ktoré sa nachádzajú v prešovskej eparchii, znamená pre prešovské Gréckokatolícke arcibiskupstvo veľkú poctu. Nie sú to však jediné drevené sakrálne stavby, ktoré vlastní prešovská eparchia.

B. Bystrica: V Galérii ÚĽUV otvoria výstavu Sloverige

Súčasnú slovenskú a švédsku remeselnú výrobu vychádzajúcu z tradičných ľudových techník a vzorov predstaví výstava Sloverige, ktorú pripravilo Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) v spolupráci so švédskou organizáciou Svensk Slöjd. Jej vernisáž bude v utorok 21. septembra 2010 v Galérii ÚĽUV na Dolnej ulici v Banskej Bystrici a záujemcovia si ju tam budú môcť pozrieť do 22. novembra 2010. Výstava prináša prostredníctvom tvorby 25 švédskych a 25 slovenských autorov konfrontáciu dvoch kultúrne odlišných a zároveň blízkych krajín. “Sloverige sa pohráva s tajomnom v umeleckom remesle – kladie hádanky, ktoré výrobky odkiaľ pochádzajú. Napokon však možno nezáleží až tak na tom, z ktorej kultúry a tradície tvorba vychádza, postavená vedľa seba sa dopĺňa,” uviedla Barbora Krížová z ÚĽUV.