Výstava pokladov na Hrade sa v nedeľu skončila

Obrázok k článku

Výstava najvzácnejších predmetov, ktoré uchovávajú štyri múzeá z Českej republiky a zo Slovenskej republiky sa v nedeľu skončila. Agentúru SITA o tom informovala Andrea Litváková z oddelenia prezentácie Slovenského národného múzea – Historického múzea. Štyri poklady z troch českých múzeí – z Národného múzea Praha, Moravského zemského múzea Brno a Sliezskeho zemského múzea Opava a jedného slovenského múzea, konkrétne Slovenského národného múzea mohli návštevníci vidieť od 12. mája v Rytierskej sieni Bratislavského hradu. Pripravili ju pri príležitosti 200 rokov českého múzejníctva a obišla všetky tri domovské múzeá v Prahe, Brne a Opave. V Bratislave ju obohatili európskym unikátom zo zbierok Slovenského národného múzea – Archeologického múzea. Ide o zlatý náramok z doby rímskej zo Zohoru, ktorý patril germánskemu veľmožovi. Tento vzácny a jedinečný šperk je datovaný do prvého až začiatku druhého storočia nášho letopočtu patrí k najdrahocennejším šperkom svojho druhu v Európe.

 

Moravské zemské múzeum v Brne predstavilo svoj umelecký poklad, svetoznámu keramickú sošku z obdobia lovcov mamutov – Věstonickú venušu. Táto soška sa vystavuje zriedkavo, len pri vzácnych príležitostiach. Národné múzeum v Prahe sa na výstave prezentovalo jednou z ikon keltského umenia – kamennou hlavou keltského héroa zo Mšeckých Žehrovíc, ktorá je jednou z najčastejšie fotografovaných keltských pamiatok na svete. Slezské zemské múzeum v Opave vystavalo železné meteority z Opavy – Kylešovíc. Meteoritické železá patria k svetovým unikátom, keďže pochádzajú z obdobia paleolitu (staršia doba kamenná), teda z najstaršieho obdobia ľudských dejín – praveku (cca 2,5 mil. r. p.n.l. – 8 tisíc r. p.n.l.).

 

Podľa Litvákovej, ľudia sa najviac zaujímali o sošku Věstonickej Venuše, ktorú mnohí porovnávali so slovenským skvostom – Moravianskou Venušou.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Slovenské národné múzeum ponúka novú vstupenku

Návštevníci Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave môžu navštíviť na jednu vstupenku sedem múzeí, ktoré pod neho spadajú. Týka sa to Prírodovedného múzea, zrekonštruovanej budovy a expozície Múzea židovskej kultúry na Židovskej ulici, Múzea kultúry Chorvátov na Slovensku v Devínskej Novej Vsi a štyroch budov múzeí na Žižkovej ulici – teda Archeologického múzea, Múzea kultúry karpatských Nemcov, Múzea kultúry Maďarov na Slovensku a Výstavného pavilónu Podhradie.

Mesto Senec otvorilo svoje prvé múzeum

V historickom Tureckom dome otvorili prvé Mestské múzeum v Senci. Náklady dvojročného projektu dosiahli 83-tisíc eur. Stála výstava sa skladá z troch častí – prírodovednej expozície, archeologickej a historickej expozície, ktorá mapuje históriu Senca a ľudstva na tomto území od doby kamennej až po novovek. Múzeum je otvorené od utorka do soboty. Otváracie hodiny múzea nájdu záujemcovia aj na internetovej stránke mesta www.senec.sk.

Slovenské národné múzeum

Slovenské národné múzeum je najväčšou múzejnou inštitúciou v Slovenskej republike. Pôsobí viac ako sto rokov. Má vo svojom zbierkovom fonde viac ako 3,5 mil. zbierkových predmetov zo všetkých vedných odborov. Spravuje aj niekoľko desiatok objektov, mnohé sú zapísané v Registri kultúrnych pamiatok Slovenskej republiky. Múzeum taktiež spravuje dve múzea ľudovej architektúry v prírode, päť hradov, ktoré patria k najnavštevovanejším na Slovensku. Spišský hrad je súčasťou pamiatkovej rezervácie na Spiši, zapísanej do Registra svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.