Výstava Podoba keramiky v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach

Obrázok k článku od zora.

Hrnčiar Ján Fiala, ktorý sa podieľal na natáčaní rozprávky Kráľ Drozdia brada, Sokoliar Tomáš a iných filmov, predstaví svoje hrnčiarske výrobky na výstave Podoba keramiky. Otvoria ju 12. marca v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach, ktoré je pobočkou Ponitrianskeho múzea v Nitre. „Predstaví rôzne výrobky, ktoré sa používajú v domácnosti, napríklad pekáče, krčahy, misky na guláš a iné. Nebude chýbať ani ukážka surového výrobku, ktorý ešte nie je vypálený a glazovaný,“ informovala Ľubica Packová-Zahradárová z Ponitrianskeho múzea v Nitre.

 

Ján Fiala, rodák z Brehov, sa venuje výrobe keramiky vyše štyridsať rokov. Hoci sa vyučil za stavebného zámočníka, šikovné ruky a cit pre prácu s hlinou zdedil po otcovi, ktorý bol hrnčiarom. V roku 1976 ho oslovili pracovníci z Osvetového ústavu, aby sa podieľal na nahrávaní pásma Pohronie. Od tej doby dostával ponuky na spoluprácu pri príprave rôznych programov a filmov. V súčasnosti sa popri tvorbe venuje aj mladej generácii, ktorej odovzdáva odkaz tohto remesla na tvorivých dielňach a v školách. Výstava Podoba keramiky potrvá do 27. apríla.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V Pezinku dnes otvoria výstavu keramiky

BRATISLAVA 13. februára (SITA) – Výstavu Z ateliéru keramiky VŠVU dnes otvoria v priestoroch Malokarpatského múzea v Pezinku. Komorná výstava je výberom prác študentov a absolventov ateliéru keramiky Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, ktorý vedie od roku 1997 Ivica Vidrová.