Výstava o pozoruhodných stavbách 19. storočia na Slovensku

Spolkový dom v Skalici (1904 – 1906), foto Kamil Nováčik

Štyridsať z najpozoruhodnejších slovenských stavieb z 19. storočia, predstaví slovom, obrazom i prostredníctvom modelov výstava Od klasicizmu k moderne v architektúre na Slovensku. Výstava sa uskutoční v priestoroch Spolku architektov Slovenska na Panskej ulici 15 v Bratislave. Expozíciu kurátorsky zostavila Jana Pohaničová a v Galérii architektúry Spolku architektov Slovenska bude otvorená do 13. apríla, počas pracovných dní od 11:00 do 17:00.

Ako ďalej agentúru SITA informovala Ľudmila Jáchimová zo Spolku architektov Slovenska, v rokoch 1778 až 1781 postavili Primaciálny palác v Bratislave, dielo komorského architekta Melchiora Hefeleho, ktoré sa stalo epilógom baroka a súčasne prológom klasicizmu. O viac ako storočie neskôr, roku 1916, projektoval Michal Milan Harminc pre Petra Hubku st., bohatého podnikateľa z Liptovského Mikuláša, moderné Palace sanatórium Dr. Szontágha na liečbu pľúcnych chorôb v Novom Smokovci. Symbolickým vykročením k novým obzorom bola výnimočná architektúra Spolkového domu v Skalici (1904 – 1906) architekta európskeho formátu Dušana Jurkoviča. Spomenuté diela podľa autorky ich výberu Jany Pohaničovej “vôbec nie náhodou rámcujú defilé štyridsiatich výnimočných stavieb dlhého storočia na Slovensku. Ich výber dokumentuje typologickú a štýlovú rozmanitosť architektúry tejto epochy spolu s jej konštrukčným géniom a všetkými pozitívnymi vplyvmi industriálnej éry a vedecko-technického pokroku, odrážajúc aj subjektívne nároky a individuálny vkus objednávateľov”. Keďže architektúra je aj akýmsi barometrom obdobia, v ktorom vzniká neobchádza výstava ani národné obrodenie Slovákov v 19. storočí.

Výstavu tvorí 40 posterov a 25 modelov vybraných stavieb. Medzi významnými stavbami, ktoré uvidia na výstave návštevníci, sú napríklad: Primaciálny palác v Bratislave, Napoleonské kúpele v Piešťanoch, Stanica prvej konskej železnice v Bratislave, Dóm sv. Alžbety v Košiciach, Bojnický zámok, Veľká ortodoxná synagóga v Prešove, Mestské divadlo v Bratislave, Vila Dr. Emila Stodolu v Liptovskom Mikuláši, prvá budova Slovenského národného múzea v Martine, Vila Jánošík a Grandhotel Hviezdoslav na Štrbskom Plese, Spolkový dom v Skalici a Sontághovo sanatórium v Novom Smokovci.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Slovenská komora architektov oceňovala najlepších

BRATISLAVA – To najlepšie zo slovenskej architektúry za posledný rok ocenila tento týždeň Slovenská komora architektov. Cenu komory za architektúru CE.ZA.AR. 2004 udeľovala z 15 vybraných diel porota pod vedením profesora Petra Gála v kategóriách – bytové domy, občianske a priemyselné stavby, obnova a rekonštrukcia budov, interiér, rodinný dom a po prvýkrát aj v piatej kategórii exteriér.

O divadelných budovách v strednej Európe

Zamyslieť sa nad budovami stánkov divadelnej kultúry nabáda návštevníkov Výstavného pavilónu Podhradie Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave jeho najnovšia výstava. Výstava Za každodennosťou: Divadelná architektúra v strednej Európe vznikla v rámci medzinárodného projektu TACE – Divadelná architektúra v strednej Európe. Vďaka spolupráci SNM a Divadelného ústavu Bratislava sa pokúša nájsť odpoveď napríklad na otázku, či reprezentuje Slovenské národné divadlo slovenskú architektúru. Kladie taktiež otázky o možnosti existencie národných divadiel na začiatku 21. storočia a ide aj ďalej, keď sa pýta, či vôbec existuje národná architektúra alebo výhradne globálny rukopis. Agentúru SITA o tom informovala Dana Tomečková z Divadelného ústavu.