Výstava Majstra Pavla v SNM už len dva dni

BRATISLAVA 18. septembra 2004 (SITA) – Pri príležitosti ukončenia výstavy Majster Pavol z Levoče (21.9.) v Historickom múzeu Slovenského národného múzea (SNM) na Bratislavskom hrade budú expozície otvorené mimoriadne aj v pondelok. Ako agentúru SITA informovala Jana Mojžitová z tlačového oddelenia SNM, otvorené budú expozície na Hrade a taktiež aj v budove Prírodovedného múzea SNM na Vajanského nábreží od 9:00 do 17:00. Výstava kópií najvýznamnejších diel Majstra Pavla na druhom poschodí Hradu bratislavské publikum veľmi zaujala. Pre vysokú návštevnosť ju predĺžili o tri týždne. Majster Pavol z Levoče je tvorcom najvyššieho zachovaného dreveného gotického oltára na svete – hlavného oltára Kostola sv. Jakuba v Levoči. Jeho identita je dodnes otázkou. Privlastňujú si ho Poliaci, Nemci, Taliani, Francúzi i Maďari. Ale v skutočnosti nikto nevie, kde sa narodil. Jeho život a dielo sú stále veľkou výzvou pre historikov, dejepiscov umenia, básnikov a románopiscov. Majster Pavol tvoril v období končiaceho sa stredoveku a prichádzajúcej renesancie.

(SITA, zd;ra), 0108

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Majster Pavol z Levoče

Slovenské národné múzeum Vás pozýva na výstavu na Bratislavský hrad do SNM-Historického múzea
Výstava Majstra Pavla na Bratislavskom hrade predstavuje jeho najvýznamnejšie diela prostredníctvom faksimilných kópií, ktoré okrem kópií troch monumentálnych sôch z hlavného oltára farského kostola v Levoči, tvoria základ stálej expozície Majstra Pavla v Levoči.

Pohľad do minulosti na Majstra Pavla

POPRAD 12. decembra 2001 (SITA) – Spišské múzeum v Levoči pripravilo na sobotu ďalšiu prednášku z cyklu Pohľady do minulosti pod názvom Kto bol Majster Pavol z Levoče. Piaty pohľad do minulosti priblíži osobnosť umelca, ktorého dielo oslovuje ľudí po stáročia, umelca, ktorého si Slováci zvolili za najvýznamnejšiu osobnosť milénia. Piaty pohľad do minulosti umožní slovenský historik a archivár Ivan Chalupecký.