Výstava Hodiny v Bojniciach

Hodiny patria v každom múzeu medzi atraktívne exponáty. Bojnické múzeum má vo svojich zbierkach takmer 80 kusov hodín. Zbierka dokumentuje vývoj hodín v priebehu niekoľkých storočí, najstaršie jednoručičkové pochádzajú zo 17. storočia a najmladšie zo začiatku 20. storočia. Hodinové strojčeky sú dokumentom technického pokroku v meraní času a skrinky približujú dávno minulú dobu. Hodiny - Bojnice

Západné krídlo Bojnického zámku
JÚL – SEPTEMBER 2003
AUTOR VÝSTAVY: Mgr. Katarína Malečková

Stolové figurálne hodiny v podobe Madony s Ježiškom sú renesančné a v zbierke najstaršie. Sú jednoručičkové a žezlo Madony slúži ako ukazovateľ času. Barok tu reprezentujú takzvané tabernákulové hodiny. Drevená hodinová skrinka je pravouhlá, zasklená zo všetkých štyroch strán, ukončená stupňovitou strieškou a kovovou rukoväťou na prenášanie. Ciferníková doska je zdobená gravírovaním, zlátením a odlievanými ornamentami. Pre klasicizmus sú typické stolové hodiny, ktorých súčasťou je odlievaná figurálna plastika s bohato riešeným odevom, sprevádzaná ďalšími dekoračnými prvkami.

Drevené skrinky v tomto období sú zriedkavejšie ako bronzové a mramorové. Ich tvar je zjednodušený na puzdro s dvomi podpornými stĺpikmi a kyvadlom v tvare slnka zaveseným uprostred. Vo výzdobe preberajú ornamentiku antického a egyptského umenia. Obľúbený typ nástenných figurálnych hodín, ktoré omotané v drapérii unáša orol, bol vyrábaný v období empíru v Rakúsku, ale aj v Čechách. I v období biedermeieru sú naďalej obľúbené stĺpikové hodiny. Drevenú skrinku majú zväčša morenú na čierno a lakovanú. Hodinový strojček je zavesený medzi masívnymi alabastrovými stĺpikmi. Pribúda nový výzdobný prvok, lýra, umiestnená v pozadí za kyvadlom, skrinku zasa zdobia perleťové aplikácie. V biedermeieri sa objavuje typ nástenných obrazových hodín. Hodinový strojček tu býva umiestnený priamo v obraze alebo v ráme hodín. Veľmi obľúbeným doplnkom takýchto hodín je hrací strojček. Obraz býva pritom maľovaný na plech, aby zosilnil zvuk hracieho strojčeka. Okolo polovice 19. storočia v období druhého rokoka, sú vyrábané nástenné rámové hodiny, kde hodinový strojček v bubnovitom puzdre je umiestnený v zlátenom ráme, zdobenom početnými kovovými alebo štukovými aplikáciami. V druhej polovici 19. storočia sa uplatňujú v tvarosloví hodinových skriniek retrospektívne a eklektické prvky inšpirované predchádzajúcimi slohovými obdobiami: gotikou, renesanciou, barokom, rokokom, klasicizmom. Na konci 19. a začiatku 20. storočia prichádza secesia a preberá do výzdoby hodinových skriniek ľahkú vzdušnú lineárnu a rastlinnú ornamentiku, typickú napokon pre celé jej obdobie.

Bojnická zbierka hodín dokumentuje vývoj a premeny jednotlivých tvarov hodinových skriniek, tak ako sa menili v čase a je dôkazom umu a šikovných rúk starých majstrov.

Celú zbierku hodín návštevníci uvidia od 12. júla do 30. septembra v Západnom krídle Bojnického zámku.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Hodiny staré aj tristo rokov v SNM

BRATISLAVA 16. mája 2004 (SITA) – Viac ako tristoročné hodiny vystaví od stredy Slovenské národné múzeum (SNM) v Bratislave. Atraktívna zbierka 81 hodín dokumentuje vývoj od 17. do začiatku 20. storočia. Hodinové strojčeky poukazujú na technický pokrok v meraní času a skrinky približujú dávno minulú dobu. Súčasťou expozície je aj hodinárska dielňa a hodinárske náradie zo zbierok Mestského múzea v Bratislave.