Výstava Druhá svetová vojna a Spiš v Nálepkovom rodnom dome

Obrázok k článku

Život obyvateľov regiónu Spiš počas druhej svetovej vojny i udalosti viažuce sa k mestu Spišská Nová Ves a okoliu predstavuje nová výstava v rodnom dome kapitána Jána Nálepku v obci Smižany. „Ide o snahu priblížiť autenticitu tejto dejinnej udalosti smerom k Spišu. Výstavou chceme dosiahnuť, aby ľudia nezabúdali na dejiny a na to, ako sa spomínané udalosti dotkli Spiša,“ vysvetlila Zuzana Krempaská, riaditeľka Múzea Spiša, pod ktoré patrí aj Národopisné múzeum v Smižanoch. Výstavu s názvom Druhá svetová vojna a Spiš si môžu návštevníci pozrieť do konca tohto roka.

 

Výstava je rozdelená do viacerých okruhov. „Zameriava sa na druhú svetovú vojnu v Európe a vo svete. Približuje tiež situáciu na Slovensku a zvlášť v regióne Spišská Nová Ves a na východnom Slovensku počas takzvanej Malej vojny, ktorá uviedla druhú svetovú vojnu u nás na Slovensku. Zobrazuje život na Spiši počas vojny, tragédiu našich Židov, Slovenské národné povstanie, ale aj protifašistický odboj a Spiš, kapitána Nálepku a dôsledky vojny, či už u nás alebo vo svete,“ priblížil výstavu jej autor Juraj Pavlis. Okrem fotografií sú vystavované aj vtedajšie zbrane, súčasti vojenského výstroja, poľný telefón či nepremokavý vojenský plášť. Predmety patria múzeu, ktoré dokumentuje život kapitána Nálepku a zároveň sa venuje vojenskej histórii všeobecne. „Máme predmety sovietskej, československej a nemeckej proveniencie aj z obdobia druhej svetovej vojny, preto sme si nemuseli nič požičiavať,“ vysvetlil Pavlis.

 

V meste Spišská Nová Ves pôsobí oblastný výbor Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, pamätníci konfliktu však postupne odchádzajú. „Je už pomerne málo takých ľudí, ktorí si na tento konflikt pamätajú a zažili ho. Aj v oblastných výboroch sú už väčšinou ľudia, ktorí k tomu majú vzťah cez svojich rodičov a príbuzných,“ povedal Pavlis. „Deti sa o tom síce učia na dejepise, ale napríklad návštevnosť rodného domu kapitána Nálepku už nie je taká ako v minulosti,“ doplnila Krempaská.

 

Na vernisáži v stredu podvečer vystúpil aj folklórny súbor Domaňovčan. Na základe autentických listov z čias druhej svetovej vojny pripravil scénické folklórne pásmo s názvom Vojna, neber nám chlopoch. Prostredníctvom pásma poukázal na to, ako sa vojna dotkla konkrétnych rodín, ktoré v nej prišli o svojich blízkych, tiež samotných bojovníkov, ale aj ľudí, ktorí udalosti vnímali zo svojich domovov.

 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články