Výstava diel kráľa popartu Warhola bude mať asi dohru na súde

Výstava diel z ranného obdobia tvorby kráľa popartu Andyho Warhola, ktorú v piatok 6. augusta 2010 otvorili vo Východoslovenskej galérii v Košiciach, bude mať zrejme dohru na súdoch. Ako agentúru SITA informoval Boris Kršňák, ktorý sa označuje za manažéra projektu, celá výstava bola na začiatku pôvodne plánovaná len ako podporná akcia vydania knihy Warhol a Československo a nie ako samostatný projekt. “Žiaľ je pravda, že dohoda podpísaná nie je, pretože sa dlho odkladala a potom sa podpisu pani Lešková (riaditeľka Východoslovenskej galérie Košice) úspešne vyhýbala, až sme sa zrazu dozvedeli, že s nami nepočíta. Pritom sme my autormi celého projektu. Výstava Andyho Warhola bola vždy plánovaná len ako podpora vydania knihy a nie samostatný projekt. My sme jej dali celé umelecké i manažérske know-how projektu. Platíme za svoju hlúposť. Keďže projekt stál českú stranu už viac ako milión korún, budeme nútení sa brániť aj právnou cestou,“ povedal Kršňák. Kršňák doložil, že celú výstavu vymyslel košický rodák pôsobiaci v Prahe Rudo Prekop, ktorý vyberal diela v múzeu A. Warhola v Medzilaborciach a inštruoval riaditeľku Leškovú, aké veci má hľadať v Múzeu Andyho Warhola v Pitsburgu.

Riaditeľka Východoslovenskej galérie Lena Lešková v piatok pred otvorením výstavy poprela akékoľvek obvinenia zo zneužitia nórskych fondov, ktoré sa v súvislosti s výstavou diel Andyho Warhola objavili, najmä pokiaľ ide o vydanie a krst knihy pod Názvom Andy Warhol a Československo. “Nie je možné zneužiť nórske fondy. V súvislosti s výstavou sme rekonštruovali výstavné priestory, pretože podmienkou bolo zabezpečiť vhodné klimatické podmienky a bezpečnostné opatrenia. To sme splnili, čo po kontrole konštatoval aj americký kuriér. Krst knihy sa neuskutoční. Kniha o Warholovi bola idea, ale k nijakej dohode a podpisu zmluvy nedošlo, lebo neboli vyriešené autorské práva a ani nie je hotová,“ povedala Lešková. Dodala, že po skončení výstavy v novembri zverejní vyúčtovanie všetkých finančných prostriedkov použitých na výstavu vrátane sponzorských príspevkov.


Súčasťou výstavy mala byť aj prezentácia diel z Múzea A. Warhola v Medzilaborciach. “S múzeom máme podpísanú zmluvu a poslali sme pre obrazy, no oni nám ich odmietli požičať. Namiesto nich sú na výstave nainštalované biele čisté plátna,“ povedala Lešková. Po právnej analýze zváži Východoslovenská galéria ďalšie právne kroky, poznamenala.


„Košický samosprávny kraj so znepokojením vníma informácie súvisiace s výstavou venovanou Andymu Warholovi vo Východoslovenskej galérii Košice. Preverí situáciu a osloví so žiadosťou o vysvetlenie všetky zainteresované subjekty. Až na základe týchto údajov bude môcť zaujať stanovisko,“ uviedla vo vyjadrení hovorkyňa kraja Zuzana Bobríková.


Vo Východoslovenskej galérii sa v piatok podvečer konala vernisáž výstavy unikátnych diel z raného obdobia tvorby kráľa popartu Andyho Warhola, pri príležitosti jeho nedožitých 84. narodenín. Ako uviedla riaditeľka Lena Lešková, návštevníci majú možnosť prvý raz vidieť 24 originálnych čiernobielych kresieb, ktoré doviezol z amerického múzea A. Warhola v Pitsburgu špeciálny kuriér, dva filmy, ako aj niektoré diela jeho matky Julie. „Vyšla nám unikátna výstava, aká na Slovensku čo do významu nemá obdobu,“ povedala Lešková.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Pod Pyrenejami výstava o Warholovi

Andy Warhol – Ja pochádzam odnikiaľ je názov výstavy, ktorú v piatok 8. októbra 2010 sprístupnili v cisterciánskom opátstve vo francúzskom Escaladieu, v departmente Horné Pyreneje. Výstava hovorí o pôvode, živote, tvorbe a umeleckom odkaze Andyho Warhola, ktorého rodičia pochádzali z Mikovej v okrese Stropkov. Na jej príprave pracovali predstavitelia Prešovského samosprávneho kraja (PSK) a Generálnej rady Horných Pyrenejí takmer dva roky. Ako informovala hovorkyňa prešovskej župy Veronika Fitzeková, súčasťou vernisáže budú videoprezentácie a dokumenty zamerané na tému výstavy, predstavené budú fragmenty kultúry a podobne.

Andy Warhol – návrat kráľa popartu do Bratislavy

Desať druhov svetoznámych Campbellových polievok od Andyho Warhola predstaví Slovenská národná galéria (SNG) verejnosti od 17. mája do 15. júna.

Sú to prvé diela tohto kráľa pop artu vo vlastníctve SNG. Kolekciu serigrafií plechovkových polievok kúpila za 10,5 milióna Sk od Nadácie vizuálneho umenia Andyho Warhola v New Yorku. Autorom signované diela z roku 1968 sú veľké 89 x 58 cm a majú číslo 148 zo série 250 sieťotlačí. Tento mimoriadne cenný prírastok pribudol v SNG vďaka rezerve, ktorú vláda SR uvoľnila koncom minulého roka.

Obnova.sk Fotografia



“Práve vtedy sme mali ponuku na zakúpenie tejto významnej akvizície a ihneď sme požiadali reklama ministerstvo kultúry,” zdôvodnila dnes pred novinármi mimoriadnu kúpu generálna riaditeľka SNG Katarína Bajcurová. Podľa nej Warholove diela, ktoré vznikali od začiatku 60. rokov na 47. newyorskej ulici v jeho firme Factory, sú stále vysoko cenené u zberateľov umenia a stali sa ikonami. Vraj jeho plechovky boli vôbec prvé superstar. “Konzervy z jeho diel sa stávajú muzeálnymi pokladmi a sme radi, že ich máme,” dodala Bajcurová.

Týmto nákupom sa SNG podarilo aspoň čiastočne zaplniť medzeru vo svojich zbierkach, najmä keď ide o svetoznámeho autora so slovenskými koreňmi. Po skončení výstavy budú sieťotlače na papieri špeciálne uložené v depozite SNG a k dispozícii na ďalšie výstavy.


——————————————————————————————————-


SNG, Esterházyho palác, átrium, Nám. Ľ. Štúra 4, Bratislava
17. máj 2006 – 15. jún 2006

Kurátorka výstavy: Alexandra Kusá

Samosprava podporuje presťahovanie múzea Andyho Warhola

Povodný názov: PSK podporuje myšlienku presťahovania múzea Andyho Warhola
Prešovský samosprávny kraj (PSK) podporuje myšlienku presťahovať Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach do energeticky menej náročných priestorov. povedal to dnes na tlačovej besede v Prešove predseda PSK Peter Chudík. Múzeum bolo od svojho vzniku v roku 1991 umiestnené v budove Mestského kultúrneho strediska, ktorá je majetkom mesta Medzilaborce.

V Los Angeles ukradli vzácnu zbierku diel Andyho Warhola

Z domu losangeleského biznismena ukradli zbierku diel Andyho Warhola v hodnote niekoľkých miliónov dolárov, informovala v piatok 11. septembra 2009 tamojšia polícia. Kolekcia obsahuje 10 známych obrazov slávnych športovcov, ktoré Warhol namaľoval koncom sedemdesiatych rokov 20. storočia. Sú medzi nimi napríklad boxerský šampión Muhammad Ali, tenistka Chris Evert, basketbalová hviezda Los Angeles Lakers Kareem Abdul-Jabbar, krasokorčuliarka Dorothy Hamill alebo O.J. Simpson.

Múzeum Andyho Warhola má 20 rokov

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach oslávi v roku 2010 20. výročie svojho založenia. Jeho ambíciou je pripraviť novú koncepciu dramaturgie s prihliadnutím na širšie poňatie popu. Kurátor múzea Michal Bycko uviedol, že návštevníkom chcú ponúknuť multimediálne umenie, v ktorom sa pop-art prelína s popovou muzikou, ktoré v 50. rokoch valcovali svet. Múzeum sa chce širšie venovať aj etnografickému a národopisnému skúmaniu rodiny Warholovcov. Nechce byť len galériou obrazov, ale svojim hosťom chce ponúknuť bohatú zbierku artefaktov, ktoré patrili umelcovi a získať čo najviac informácií o jeho pôvode.

Odpovede

  1. Výstava diel A. Warhola bude mať asi dohru na súde
    <iframe src=’http://www.obnova.sk/modules.php?name=textove&file=print&sid=3353′ frameborder=’0′ height=’150′ width=’550′></iframe>
    Riaditeľka galérie popiera obvinenia zo zneužitia fondov

    KOŠICE 6. augusta (SITA) – Riaditeľka Východoslovenskej galérie (VSG) Lena Lešková poprela akékoľvek obvinenia zo zneužitia nórskych fondov, ktoré sa v súvislosti s dnes otváranou výstavou diel Andyho Warhola objavili, najmä pokiaľ ide o vydanie a krst knihy pod Názvom Andy Warhol a Československo.

    „Nie je možné zneužiť nórske fondy. V súvislosti s výstavou sme rekonštruovali výstavné priestory, pretože podmienkou bolo zabezpečiť vhodné klimatické podmienky a bezpečnostné opatrenia. To sme splnili, čo po kontrole konštatoval aj americký kuriér. Krst knihy sa neuskutoční. Kniha o Warholovi bola idea, ale k nijakej dohode a podpisu zmluvy nedošlo, lebo neboli vyriešené autorské práva a ani nie je hotová,“ povedala Lešková. Doložila, že po skončení výstavy v novembri zverejní vyúčtovanie všetkých finančných prostriedkov použitých na výstavu vrátane sponzorských príspevkov.

    Súčasťou výstavy mala byť aj prezentácia diel z Múzea A. Warhola v Medzilaborciach. „S múzeom máme podpísanú zmluvu a poslali sme po obrazy, no oni nám ich odmietli požičať. Namiesto nich sú na výstave nainštalované biele čisté plátna,“ povedala Lešková. Doložila, že po právnej analýze zváži Východoslovenská galéria ďalšie právne kroky voči múzeu a všetkým, kde je podozrenie, že bol porušený zákon.

    „Košický samosprávny kraj so znepokojením vníma informácie súvisiace s otvorením výstavy venovanej Andymu Warholovi vo Východoslovenskej galérii Košice. Preverí situáciu a osloví so žiadosťou o vysvetlenie všetky zainteresované subjekty. Až na základe týchto údajov bude môcť zaujať stanovisko. V danom momente to považuje za najrozumnejšie riešenie,“ uvádza sa vo vyjadrení, ktoré dnes agentúre SITA poskytla hovorkyňa kraja Zuzana Bobríková.

    Vo Východoslovenskej galérii sa dnes podvečer uskutoční vernisáž unikátnych diel z raného obdobia tvorby kráľa op artu Andyho Warhola pri príležitosti jeho nedožitých 84. narodenín. Ako uviedla riaditeľka Lena Lešková, návštevníci majú možnosť prvý raz vidieť 24 originálnych čiernobielych kresieb, ktoré doviezol z amerického múzea v Pittsburghu špeciálny kuriér, dva filmy ako aj niektoré diela jeho matky Julie. „Vyšla nám unikátna výstava, aká na Slovensku čo do významu nemá obdobu,“ povedal Lešková.

Comments are closed.