Vysoké Tatry pokračujú v záchrane kultúrnych pamiatok

Obrázok k článku od zora.

Mesto Vysoké Tatry pokračuje v rekonštrukcii kultúrnych pamiatok, ktoré má vo svojom vlastníctve. Po vilách Alica, Flóra, Ilona a čiastočne aj Iskra je cieľom zachrániť park v Tatranskej Lomnici.

 

„Momentálne sa snažíme o získanie prostriedkov na postupnú komplexnú renováciu parku v bezprostrednej blízkosti národnej kultúrnej pamiatky Hotel Lomnica. Pripravujeme štúdiu na obnovu tohto parku, ktorá sa týka chodníkov, fontány i altánku, kde pravidelne organizujeme veľké kultúrne podujatia,“ informoval na dnešnej tlačovej konferencii primátor mesta Vysoké Tatry Ján Mokoš. Rekonštruovať by sa mal park v nadchádzajúcich dvoch rokoch. O tom, koľko bude nutné do obnovy parku preinvestovať, rozhodne štúdia a projekt.

 

Vysoké Tatry doteraz na záchranu kultúrnych pamiatok vo svojom vlastníctve preinvestovalo v uplynulom období vyše dvoch miliónov eur. Kompletnou rekonštrukciou prešli vily Alica, Flóra aj Ilona a z väčšej časti je už zrekonštruovaná aj Vila Iskra v Novom Smokovci, ktorá je v súčasnosti sídlom materskej školy. „O dva roky sa začne obnova podkrovia, inventára, kompletne sa vymenia sociálne zariadenia a elektroinštalácia,“ doplnil Mokoš. Ako zdôraznil, všetky stavby sa realizujú pod odborným dohľadom Krajského pamiatkového úradu Prešov, pracovisko Poprad – Spišská Sobota. Vila Iskra bola postavená v roku 1907, obnovenú už má fasádu, vymenené sú tiež okná, balkóny i terasa. Vila dostala nové izolácie a dlažby. Mesto ešte investuje do Švajčiarskeho domu, ktorý bol postavený v roku 1856, momentálne tam je nosičské múzeum, kaviareň aj ubytovanie. Do tejto pamiatky mesto investovalo 78 000 eur, dokončujú sa balkóny a terasy, hotové budú ešte v tomto roku.

 

Prvou opravenou budovou z historických pamiatok vo vlastníctve mesta bola Vila Alica v Starom Smokovci. Táto budova bola postavená v roku 1889 a meno dostala po dcére prvého prezidenta ČSR Tomáša Garrigua Masaryka. Dnes sa v tejto budove nachádza mestská knižnica a v hornom podlaží sídli spolok horských vodcov a Združenie cestovného ruchu. Komplexnou obnovou tiež prešla najstaršia budova v Starom Smokovci Vila Flóra, postavená v roku 1861. Rekonštrukciu budovy stavbári zvládli za štyri mesiace, a to aj vrátane modernizácie technického vybavenia. „Veľkým prínosom je vytvorenie využiteľného podkrovia, kde vznikol priestor pre stálu expozíciu Tatranskej galérie,“ vysvetlil vedúci oddelenia investičnej činnosti, opráv a údržby Mestského úradu vo Vysokých Tatrách Jozef Gál. Finančne najnáročnejšou bola oprava Vily Ilona v Starom Smokovci. Objekt z roku 1879 takmer celý rozobrali a znovu poskladali. „Po rekonštrukcii budova spĺňa požiadavky na energetickú náročnosť dnešnej doby. Pri jej obnove bol zachovaný jej pôvodný vonkajší vzhľad,“ dodal primátor Mokoš.

Do obnovy pamiatok mesto investovalo už viac ako 2,1 milióna eur. Zdroje na rekonštrukciu pamiatok radnica získala z viacerých zdrojov – Finančného mechanizmu EHP, Nórskeho finančného mechanizmu, Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Ministerstva financií SR, Štátneho rozpočtu SR. Na území mesta Vysoké Tatry je vyše 150 pamiatok. Drvivá väčšina z nich je v súkromnom vlastníctve.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Chránené objekty vo Vysokých Tatrách končia ako ruiny

Nedostatok peňazí, nezáujem o kúpu a v prípade pamiatkovo chránených objektov aj vysoké náklady na rekonštrukciu sú príčinami, že viaceré objekty vo Vysokých Tatrách chátrajú. Vedúci oddelenia výstavby Mestského úradu vo Vysokých Tatrách Peter Novák potvrdil, že pre niektorých majiteľov pamiatkovo chránených objektov je jednoduchšie nechať budovu rozpadnúť. Po zániku predmetu ochrany je potom pre majiteľa jednoduchšie postaviť na jej mieste repliku, prípadne úplne novú budovu. Mesto v súčasnosti eviduje niekoľko objektov, ktoré vzhľadom alebo stavom ohrozujú okolité objekty alebo ľudí. Patrí medzi ne aj Kúpeľný dom, hotel Lomnica, či hotel Európa.