Vyšla publikácia Cintoríny prvej svetovej vojny v Karpatoch

Cintoríny prvej svetovej vojny v Karpatoch je názov publikácie, ktorú vydal Klub vojenskej histórie Beskydy s prispením Ministerstva obrany SR. Autori Martin Drobňák, Radoslav Turík a Matúš Korba predstavujú miesta, ktoré sa im podarilo preskúmať a tak nájsť cintoríny bojovníkov dovtedy najväčšieho a najhroznejšieho vojnového konfliktu.

Počas prvej svetovej vojny boli mestá Humenné, Medzilaborce, Snina, Stropkov, Svidník, Bardejov a obce severovýchodnej časti Slovenska jediným územím, ktorým prechádzal front a kde sa odohrávali urputné boje. Ostali po nich stovky masových a jednotlivých hrobov, ktoré však chátrajú a prepadajú sa do zabudnutia, informoval agentúru SITA riaditeľ Vihorlatského múzea v Humennom Vasiľ Fedič, ktorý na publikácii spolupracoval.

Autori publikácie sú členmi Klubu vojenskej histórie Beskydy. Ten vznikol v roku 2003 a za hlavný cieľ svojej činnosti si stanovil mapovanie a následnú obnovu cintorínov z obdobia prvej svetovej vojny. Ako píše Matúš Korba, “mlčiacim mementom tragických vojnových obetí je 236 vojenských cintorínov v severovýchodnej časti Slovenska. Väčšina z nich je polozabudnutá a v neutešenom stave.”

Publikácia Cintoríny prvej svetovej vojny v Karpatoch vyšla v náklade 800 kusov. Pri jej vydávaní spolupracovali s autormi aj viacerí historici, Poliak Miroslaw Lopata, z Vojenského historického ústavu v Bratislave Jozef Bystrický či Peter Kralčák.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články