Výskum a obnova hradnej architektúry – konferencia

Ilustračný obrázok k článku

Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky, Pamiatkový úrad Slovenskej republiky a Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied si Vás dovoľujú pozvať na konferenciu "Výskum a obnova hradnej architektúry", ktorá sa uskutoční v dňoch 22.—24. novembra 2010 v Centre vedecko –technických informácií na Lamačskej ceste 8/A v Bratislave.

Témou konferencie je interdisciplinárna prezentácia stavu pamiatkovej ochrany výskumu a obnovy hradnej architektúry na Slovensku od roku 2002, t. j. od platnosti zákona NR SR č. 49/2002 Z. z. o ochrane pamiatkového fondu v znení neskorších predpisov.

 

Konferencia bude zameraná na prezentáciu jednotlivých druhov pamiatkových, archívnych a prírodovedných výskumov, ktorých výsledky boli pretavené do metodiky obnovy a prezentácie nálezov z uvedených výskumov pri obnove hradnej architektúry a vyhodnotenie obnovy hradov za posledné obdobie.

 

Súčasťou konferencie bude zhodnotenie technického stavu torzálnej hradnej architektúry a technologických postupov použitých pri konzervovaní hradných ruín.

 

Konferenčný príspevok by mal trvať cca 15 minút. Prednášajúcim budú k dispozícii dataprojektor, diaprojektor alebo spätný projektor. Špecifické problémy bude možné prezentovať na posteroch formou panelovej diskusie.

 

Príspevky, ktoré odznejú na konferencii budú publikované v zborníku Monumentorum Tutela – Ochrana pamiatok 23, editovanom v priebehu nasledujúceho roku s cudzojazyčným resumé. Príspevky je nevyhnutné poskytnúť redakcii zborníka najneskôr na konferencii.

 

Súčasťou konferencie bude exkurzia Bratislavského hradu.

 

Ubytovanie bude v prípade záujmu zabezpečené len aktívnym účastníkom v Inštitúte pre verejnú správu v Bratislave – Dúbravke.

 

Vyplnenú priloženú prihlášku s Vašimi údajmi prosíme zaslať poštou alebo e-mailom do 30. 6. 2010 na adresu Pamiatkového úradu SR v Bratislave alebo elektronicky na nižšie uvedené e-mailové adresy.

 

Prihlásení účastníci začiatkom septembra 2010 obdržia program konferencie s ďalšími bližšími informáciami o konanom podujatí.

 

Organizačný výbor konferencie tvoria: Ing. arch. Pavol Ižvolt (MK SR), PhDr. Peter Bednár, CSc. (AÚ SAV Nitra), Ing. arch. Martin Bóna, Mgr. Peter Herceg (O.Z. Zachráňme hrady), Mgr. Slavomír Katkin (PÚ SR), Ing. arch. Lýdia Kubeková (PÚ SR), Mgr. Renata Glaser-Opitzová (PÚ SR), Mgr. Noémi Laczková (PÚ SR).

 

Tešíme sa Vašu účasť!

http://www.pamiatky.sk/pamiatky/ochrana-pamiatkoveho-fondu/konferencie-usporiadane-pUsr/vyskum-a-obnova-hradnej-architektury/

Kontakt:

Mgr. Renata Glaser-Opitzová

E-mail:   renata.glaser.opitzova@pamiatky.gov.sk

Tel.:        +421 2 20 464 338

                                           

Mgr. Noémi Laczková

E-mail:   noemi.laczkova@pamiatky.gov.sk

Tel.:        +421 2 20 464 320

 

Pamiatkový úrad SR

Cesta na Červený most 6                                                             

814 06 Bratislava

Tel.: +421 2 20 464 111                    

Fax: +421 2 54 775 844

 

www.pamiatky.sk

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Výskum a obnova hradnej architektúry – konferencia

    tento postreh urcite patri sem… nech organizatorov konferencie aktualne informujeme a aktivne inspirujeme… co chceme vidiet a pocut na konferencii :!: :!: :!:
    bude zaslane aj mailom… taaak sa tesim na vase postrehy a navrhy ;)
    antiK vdaka za tip :thumbleft:

    Predovsetkym som rad, ze fotky z miesta “tragedie” rozprudili diskusiu, ktora dufam bude pokracovat aj na inych miestach nez je toto forum. Len vymena nazorov moze navrhnut rozne riesenia do buducna. Naozaj suhlasim s nazorom, ze nemame az tolko hradov, aby sme si mohli povedat, ze tu sa to nepodarilo, nabuduce to skusime inak.
    Myslim si, ze by bolo dobre a ucelne napisat spravu, ktora by riesila problemy rychleho prefinancovania prostriedkov. Tento elaborat, by mal napisat niekto kompetentny z KPU, pripadne by mohol obsahovat pohlad na vec od nasich prednych odbornikov na hradnu architekturu. Adresovany by mal byt ludom, ktori rozhoduju o pridelovani financnych prostriedkov z EU, ci norskych fondov.
    Je to zatial len myslienka, ak vas nieco napadne v tejto suvislosti, tak sem stym ;)

    /// redakcna uprava /// presunute z temy Topolciansky hrad
    http://www.obnova.sk/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=55560#55560

  2. Re: Výskum a obnova hradnej architektúry – konferencia
    Ahojte,

    chcel by som vyzvat vsetkych dlhodobo aktivnych na zachrane pamiatok, aby jednoznacne poukazali na tazke brutality typu Topolcany alebo Branc. Ja som stale cisto amater v tejto veci, a preto by som ani nemal ako fundovane argumentovat. Ale z tych fotiek je jednoznacne, ako to robia. Musi sa to zastavit.

    Dakujem

  3. Mna zaujima zamok Viglas. Verim, ze firma Ithaka na konferencii odprezentuje vysledky svojej prace.

  4. Re: Výskum a obnova hradnej architektúry – konferencia
    Obnova hradov je jedným z cieľov Krajcera
    Minister kultúry Daniel Krajcer koncom októbra avizoval, že sa mu podarilo zabezpečiť, no nie zo štátneho rozpočtu, taký objem financií na obnovu pamiatok, aký tu ešte nebol. Podrobnosti zverejní v najbližších týždňoch.

    BRATISLAVA 14. novembra (SITA) – V najbližších rokoch by sa na Slovensku malo venovať viac pozornosti obnove kultúrnych pamiatok a medzi nimi i hradov. Je to jedna z troch priorít ministra kultúry Daniela Krajcera. Minister preto vystúpi s príspevkom na konferencii Výskum a obnova hradnej architektúry, ktorá sa uskutoční 22. až 24. novembra v Bratislave. Hovoriť sa na nej bude o stave ochrany, výskumu a obnovy hradnej architektúry na Slovensku od roku 2002, teda do začiatku platnosti zákona o ochrane pamiatkového fondu. Slovo na nej dostanú nielen pamiatkari, ale predstavia sa aj výsledky archívnych a prírodovedných výskumov, ktoré súvisia so záchranou a obnovou hradov. Diskutovať sa tiež bude o technickom stave a o konzervovaní ruín hradov.

    “Slovensko je veľmocou v počte zrúcanín hradov a zámkov, ich obnova však zaostáva. Našim zámerom je vytipovať najmä konkrétne najdôležitejšie objekty, ktoré sa stanú objektmi záujmu turistov”, cituje tlačová správa ministra kultúry Daniela Krajcera.

    Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa rezortu kultúry Eva Chudinová, príkladom projektov, ktoré podporuje ministerstvo kultúry je aj sprístupnenie archeologického náleziska Košický hrad, ktoré je súčasťou Európskeho hlavného mesta kultúry 2013 Košice. V súčasnosti sa k nemu spracúva projektová dokumentácia na projekt obnovy archeologického náleziska. Ministerstvo sa chce venovať aj ďalším stredovekým pamiatkam. Ešte pred tým sa však musia určiť majitelia jednotlivých pamiatok. “Hlavným problémom sú neprehľadné, respektíve neusporiadané vlastnícke vzťahy k hradom, ktoré znemožňujú občianskym združeniam na hradoch efektívne pôsobiť a zároveň znemožňujú obciam čerpať na obnovu hradov finančné zdroje z európskych fondov,” informovala Chudinová.

    Daniel Krajcer 28. októbra počas udeľovanie ocenenia za zveľadenie kultúrneho dedičstva Slovenska v rámci súťaže Kultúrna pamiatka roka 2009 – Fénix avizoval veľké investície do obnovy pamiatok. Už o niekoľko týždňov ministerstvo zverejní informácie, ktoré dokážu to, že to myslíme vážne, avizoval šéf rezortu kultúry. Dodal, že sa mu podarilo zabezpečiť, no nie zo štátneho rozpočtu, taký objem financií, že si myslí, že najbližšie štyri roky budeme obnovovať v rozsahu, aký na Slovensku doteraz nebol.

    Výraznejší záujem o obnovu pamiatok zdôraznil Krajcer aj v októbri v rozhovore pre SITA. “Napriek tomu, že cestovný ruch prechádza na základe zmeny kompetenčného zákona pod ministerstvo dopravy, dohodol som sa s ministrom dopravy, že peniaze, ktoré ešte ostali v rámci podpory domáceho cestovného ruchu pôjdu práve na obnovu kultúrneho dedičstva,” povedal pre SITA minister. Ide o peniaze, ktoré sú určené na podporu domáceho cestovného ruchu v rámci Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR). Podpora domáceho cestovného ruchu nemá podľa Krajcera byť o výstavbe penziónov na základe kamarátskych vzťahov, ako sme tomu boli svedkami v minulosti. “To podľa mňa nie je primárna podpora cestovného ruchu. Tvrdím, že Slovensko je neuveriteľne bohaté na kultúrne pamiatky, z ktorých možno až 40 percent je v katastrofálnom stave,” myslí si šéf rezortu kultúry. Prijal preto návrh Konferencie biskupov Slovenska na podporu podujatia k 1150. výročiu príchodu Cyrila a Metoda na územie Slovenska, Veľkej Moravy. “Toto považujem za vlastenecký počin, na rozdiel možno od iných pokusov, od rôznych sôch a verbálnych prejavov. Dohodli sme sa, že v rámci toho sa pokúsime pomôcť v obnove nitrianskej katedrály. Na túto oblasť sa mi podarilo nájsť finančné prostriedky,” konštatoval v rozhovore pre SITA Daniel Krajcer.

Comments are closed.