Výročie posvätenia katedrály sv. Emeráma

Veriaci v Nitrianskom biskupstve si v piatok 20. novembra pripomenuli sviatok Výročia posvätenia svojho katedrálneho chrámu. Zasvätený je svätému mučeníkovi Emerámovi a jeho história je spojená s prvým kresťanským chrámom v stredovýchodnej Európe, ktorý dal v roku 829 postaviť v Nitre knieža Pribina. Nitrianska katedrála je sídlom biskupstva, ktoré preukázateľne jestvovalo už v roku 880, teda ešte za života svätého Metoda. Katedrála – bazilika na Hrade v Nitre je zložená z troch kostolov.

Nitrianska katedrála je počas celého roka navštevovaná mnohými pútnikmi a turistami a to tak zo Slovenska ako aj zo zahraničia.


Okrem toho je stredobodom záujmu aj pre archeológov. Tento rok v nej na niekoľko etáp vykonali archeologický výskum. Hoci pozostatky veľkomoravského kostola nenašli, podarilo sa im odkryť napríklad murivo pravdepodobne z 11. storočia, asi z kostola, ktorý sa spomína v legende o svätých Andrejovi Svoradovi a Beňadikovi.


Katedrála prešla v minulosti mnohými prestavbami a zmenami, súčasnú podobu nadobudla v prvej polovici 18. storočia. Interiér katedrály v Nitre je v súčasnosti reštaurovaný. Práce by mali byť hotové v roku 2013, teda k 1 150. výročiu príchodu svätých Cyrila a Metoda na naše územie.


Do histórie Nitrianskej katedrály sa zlatými písmenami zapísala súkromná návšteva pápeža Jána Pavla II. dňa 30. júna 1995.


TK KBS informoval Miroslav Lyko.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V Katedrále sv. Emeráma objavili najstaršie pastofórium v Uhorsku

Najstaršie pastofórium v celom bývalom Uhorsku sa podarilo objaviť pri reštaurovaní Katedrály svätého Emeráma na Nitrianskom hrade. Schránka na prechovávanie Sviatosti oltárnej sa nachádzala v hornej lodi chrámu pod ozdobou, preto ju predtým nebolo vidieť. Pochádza z roku 1497 a s najväčšou pravdepodobnosťou ju zhotovili majstri z Florencie. Na území bývalého Uhorska sa nachádzajú len štyri renesančné pastofóriá, nitrianske je z nich najstaršie.