Výrobca liehovín chce upraviť areál starej Pradiarne, vybuduje aj múzeum

Obrázok k článku od zora.

Areál niekdajšej fabriky na spracovanie ľanu v Kežmarku, známy ako Pradiareň, dostane novú podobu. Svoju výrobu tam v rámci mesta presunul slovenský výrobca liehovín, ktorý plánuje do areálu investovať od troch do päť miliónov eur. Vzniknúť by tam malo múzeum venované zakladateľovi továrne na spracovanie ľanu Karolovi Weinovi a tkáčskemu remeslu, ale aj park s pódiom a kaviareň. „Zámer realizujeme už druhým rokom. Veríme, že do roku 2022 skončíme so všetkými stavebnými prácami a areál otvoríme pre verejnosť,“ uviedla pre agentúru SITA marketingová zástupkyňa spoločnosti KARLOFF, s. r. o. Lucia Giacková. Nové priestory s rozlohou 15-tisíc metrov štvorcových kúpil investor od súkromnej spoločnosti, ktorá ich predtým prenajímala rôznym výrobným firmám.

 

Výrobca pôsobí v Kežmarku už 11 rokov, do nových priestorov sa presťahoval z kapacitných dôvodov. „Dopyt po našich produktoch je vysoký a pre obmedzené priestory sme si nemohli dovoliť vyrábať dostatočné zásoby, museli sme si prenajímať iné sklady,“ odôvodnila zámer Giacková a dodala, že v novom areáli spoločnosť nateraz neplánuje vytvoriť ďalšie pracovné miesta. Firma mala pôvodne v pláne postaviť moderný závod, hľadala pozemky v okolí. Nakoniec prijala ponuku kúpiť celý areál s historickou budovou pradiarne.

 

Pôvodnú fabriku na spracovanie ľanu dal v druhej polovici 19. storočia postaviť Karol Wein, ktorý sa zaslúžil o rozvoj ľanového priemyslu v Kežmarku. Neskôr bola fabrika premenovaná na spoločnosť Tatraľan. Hoci budova nechátrala a sídlili v nej iné fabriky, investor hovorí o potrebe rozsiahlej rekonštrukcie. „Plánujeme však zanechať čo najväčšiu časť pôvodnej architektúry, predovšetkým hlavnú budovu a starý komín, ktorý opravíme a ak sa podarí, sprístupnime ho ako vyhliadku,“ vysvetlila marketingová zástupkyňa spoločnosti. Múzeum má zase odkazovať na spomínaného Weina, ľudové tradície a regionálne remeslá predkov. Exteriérovú časť hlavnej budovy chce investor upravovať čo najmenej, aby si zachovala svoj pôvodný charakter.

 

Aj predošlé priestory fabriky si mohla pozrieť verejnosť, a to v rámci exkurzie maximálne však 45 ľudí. „Do nového závodu sa návštevníci budú môcť prísť pozrieť na budúci rok, no a v roku 2022 si budú môcť prísť pozrieť budovu zvonku v areáli bez toho, aby sa nahlásili vopred,“ priblížila Giacková. Podľa jej slov investor verí, že takýmto krokom priláka do podtatranského regiónu ešte viac turistov.

 

Kežmarský primátor Ján Ferenčák investíciu firmy víta, pomôže podľa neho rozvoju mesta i okresu, ktorý je zaradený medzi najmenej rozvinuté. „Otvára sa nám ďalšia lokalita, ktorá bude zaujímavá nielen pre výrobu, ale aj pre návštevníkov mesta i tohto regiónu. Spoločnosť okrem múzea zrekonštruuje historickú pamiatku a keď ju sprístupní, bude to úžasný areál,” poznamenal pre SITA. Spolu s možnosťou prehliadky areálu vznikne podľa neho nová atrakcia, ktorá bude v meste nielen o histórii, ale aj o súčasnosti. Investíciu zároveň označil za ďalší dôležitý pilier v rámci udržania zamestnanosti aj do budúcnosti. „Potravinársky sektor bol v Kežmarku silný, máme radosť, že sa rozvíja ďalej,” uzavrel.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede