Vydražia Warholov portrét Michaela Jacksona

V New Yorku vydražia portrét zosnulého Michaela Jacksona, ktorý v roku 1984 namaľoval Andy Warhol. Ešte predtým ho však vystavia v londýnskom British Music Experience v O2 Arene, kde mal Jackson v júli odštartovať sériu 50 comebackových koncertov. “Tento portrét Andyho Warhola spája nesporného Kráľa Pop Artu s nesporným Kráľom Popu,” uviedla v mene predávajúceho Janet Lehr. Ako dodala, portrét vznikol “na vrchole ich kariér a je oslavou dvoch úžasných talentov v dejinách globálnej kultúry”.

Warholov portrét herečky Liz Taylor v roku 2007 vydražili za 23,7 milióna dolárov. V tom istom roku na aukcii predali aj obraz s názvom Green Car Crash (Green Burning Car I) z roku 1963 zobrazujúci prevrátené horiace auto, za 71,7 milióna dolárov, čo bola rekordná suma za Warholovu prácu.


Michael Jackson, jeden z najpopulárnejších umelcov na svete, známy hitmi ako Thriller, Bad alebo Billie Jean, zomrel 25. júna v Los Angeles vo veku 50 rokov po zlyhaní srdca.


Informácie zverejnil spravodajský portál news.bbc.co.uk.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Našli doteraz neznámu Boldiniho maľbu

V starom parížskom byte, ktorý už celé desaťročia nik nepoužíval, sa podarilo objaviť portrét krásnej ženy od jedného z najviac hodnotených umelcov 19. storočia, Taliana Giovanniho Boldiniho. Odborníci o spomínanom obraze nevedeli. Maľbu nedávno predali na aukcii za 2,1 milióna eur, čo predstavuje rekordnú sumu za jeden Boldiniho obraz. Posledná majiteľka bytu, ktorá bola vnučkou Boldiniho múzy, byt zavrela pred 2. svetovou vojnou, odišla žiť do južného Francúzska a už nikdy sa nevrátila. Zomrela len nedávno vo veku 91 rokov.

Odpovede

  1. Vydražia Warholov portrét Michaela Jacksona

    Newyorská galéria predala Warholov portrét Michaela Jacksona

    BRATISLAVA 19. augusta (SITA/AFP/AP) – Newyorská Long Island’s Vered Art Gallery v utorok predala portrét zosnulého hudobníka Michaela Jacksona, ktorý v roku 1984 namaľoval svetoznámy umelec so slovenskými koreňmi Andy Warhol. Obraz s rozmermi 76 x 66 centimetrov získal neznámy kupec za dosiaľ nezverejnenú sumu. “Aukcia dopadla veľmi dobre, no cenu nemôžeme zverejniť. Ide ale o milióny dolárov,” povedala majiteľka galérie Janet Lehr pre agentúru AFP. Podľa nepotvrdených informácií sa dielo zobrazujúce usmiateho Jacksona v červenej veste predalo za 10 miliónov amerických dolárov (približne 7,1 milióna eur). Vered Art Gallery kúpila obraz v máji za 278 500 dolárov na aukcii v Sotheby’s. Po smrti Kráľa popu, ktorý tento svet opustil 25. júna, však jeho cena niekoľkonásobne stúpla.

  2. Re: Vydražia Warholov portrét Michaela Jacksona
    V New Yorku budú dražiť ďalší Warholov portrét M. Jacksona

    BRATISLAVA 24. októbra (SITA/AP) – Aukčný dom Christie’s ponúkne 10. novembra v newyorskej dražbe portrét zosnulého hudobníka Michaela Jacksona, ktorý v roku 1984 namaľoval svetoznámy umelec so slovenskými koreňmi Andy Warhol. Obraz s rozmermi 76 x 66 centimetrov by sa mal podľa odhadov predať za 500- až 700-tisíc amerických dolárov (333- až 466-tisíc eur). Jackson má na obraze, ktorého majiteľom je neznámy súkromný zberateľ, červeno-žlté vlasy. Na novembrovej aukcii sa bude dražiť dovedna 47 diel vrátane ďalších dvoch Warholových malieb.

    V polovici augusta predala newyorská Long Island’s Vered Art Gallery iný Warholov portrét Jacksona. Podľa nepotvrdených informácií sa dielo zobrazujúce usmiateho Jacksona v červenej veste predalo za 10 miliónov amerických dolárov. Vered Art Gallery pritom kúpila obraz v máji za 278 500 dolárov na aukcii v Sotheby’s. Po smrti Kráľa popu, ktorý tento svet opustil 25. júna, však jeho cena niekoľkonásobne stúpla.

  3. Re: Vydražia Warholov portrét Michaela Jacksona
    Vydražili Jacksonov portrét od Andyho Warhola

    BRATISLAVA 11. novembra (SITA/AP) – Portrét zosnulého hudobníka Michaela Jacksona, ktorý v roku 1984 namaľoval svetoznámy umelec so slovenskými koreňmi Andy Warhol, vydražili za 812 500 dolárov (takmer 542 900 eur). Predpoklady aukčného domu Christie’s v New Yorku sa pritom pohybovali od 500-tisíc do 700-tisíc dolárov (v prepočte od 334-tisíc do 468-tisíc eur). Obraz s rozmermi 76 x 66 centimetrov zobrazuje usmievajúceho sa Jacksona s červeno-žltými vlasmi.

    Na aukcii 10. novembra ponúkli 47 predmetov, vrátane dvoch diel Andyho Warhola. Portrét Kráľa popu kúpil súkromný zberateľ z New Yorku, aukčná sieň neuviedla jeho meno.

Comments are closed.